Με μία λιτή αλλά περικτική ανακοίνωση, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας τιμά την σημερινή Ημέρα της Γυναίκας, υπενθυμίζοντας το προβλήματα που υφίσταται από την υποαπασχόληση στην επαγγελματική ζωή, την σεξουαλική παρενόχληση, την ενδοοικογενειακή βία αλλά και συνολικά τις διακρίσεις στην κοινωνικο-οικονομική ζωή. 

Η Ένωση υποστηρίζει συγκεριμένα ότι η συμβολή της γυναίκας στη διαμόρφωση της παγκόσμιας ιστορίας παραμένει αδιαμφισβήτητη. Ακόμα και στην κρίσιμη αυτή στιγμή της πανδημίας, οι γυναίκες έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή, με θάρρος, σθένος, και αυξημένο αίσθημα ευθύνης. Γυναίκες ως γιατροί, νοσοκόμες, φροντιστές ασθενών, υπάλληλοι στις αλυσίδες τροφίμων, εκπαιδευτικοί, συμβάλλουν καταλυτικά στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι γυναίκες αποτελούν το 86% των παρόχων προσωπικής φροντίδας σε υπηρεσίες υγείας, το 93% των εκπαιδευτικών και το 82% υπαλλήλων σε ταμεία καταστημάτων. Ταυτόχρονα με τις ευθύνες αυτές, διατηρούν επί το πλείστον την ευθύνη του σπιτιού, της οικογένειας και της ανατροφής των παιδιών.

Η ισότητα των δυο φύλων αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις αρχές της σύγχρονης κοινωνίας και η πρόοδος που έχει σημειωθεί αναφορικά με τη θέση της γυναίκας μέσα σε αυτή είναι σημαντική. Εντούτοις, η έμφυλη ανισότητα παραμένει βαθιά ριζωμένη κυρίως στον τομέα της εργασίας. Ενώ καλούνται να ισορροπήσουν προσωπική και επαγγελματική ζωή, την ίδια στιγμή υποεκπροσωπούνται σε ηγετικές θέσεις και υφίστανται μισθολογικές ανισότητες.

 Η πανδημία επέτεινε πολλές από τις υπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες, και επιδείνωσε τη θέση της γυναίκας. Τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στις περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης αλλά και  ενδοοικογενειακής βίας, με τα αντίστοιχα ποσοστά στις γυναίκες να είναι μεγαλύτερα σε σύγκριση με εκείνα των αντρών. Εκτιμάται πως κάθε εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χάνουν τη ζωή τους περίπου 50 γυναίκες λόγω ενδοοικογενειακής βίας, ενώ ο αριθμός  των θυμάτων έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω των περιορισμών στην κυκλοφορία και της δυσκολίας να ζητήσουν βοήθεια.

Η ισότητα των δύο φύλων παραμένει το ζητούμενο, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο της κοινωνίας. Φέτος, όσο ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία, αξίζει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε κάθε γυναίκα που πάλεψε κι εξακολουθεί να παλεύει για την αντιμετώπιση της  πανδημίας. Σε κάθε γιατρό και νοσοκόμα που στέκεται δίπλα στους δικούς μας ανθρώπους όσο δίνουν μάχη στις κλινικές COVID. Σε κάθε υπάλληλο που δουλεύει σε ταμεία καταστημάτων, σε κάθε εκπαιδευτικό που προσπαθεί να διδάξει στις εικονικές αίθουσες της τηλεκπαίδευσης. Σε κάθε γυναίκα που προσπαθεί να εργαστεί από το σπίτι φροντίζοντας ταυτόχρονα τα παιδιά της αλλά και σε κάθε γυναίκα που έχει χάσει τη δουλειά της και προσπαθεί να ανταπεξέλθει. Σε κάθε γυναίκα, που ζει με χρόνια πάθηση ή είναι φροντιστής ασθενούς, και συνεχίζει να παλεύει με γενναιότητα και αξιοπρέπεια για τη θέση της στην κοινωνία που της αξίζει, καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Ένωση Ασθενών Ελλάδος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γονίδια οικογένειας από την Κολομβία ίσως "φρενάρουν" τη νόσο Alzheimer
Τι είναι οι ηλεκτρολύτες και σε ποιες τροφές τους βρίσκουμε
Περπάτημα: "Φάρμακο" κατά του πόνου στη μέση [μελέτη]