Μεταξύ των κοριτσιών που εμφανίζουν διαβήτη τύπου 1 ένας σημαντικά υψηλός αριθμός φαίνεται πως αναπτύσσει διαταραχές της όρεξης που συνδέονται με την ανορεξία, τη βουλιμία και άλλες διατροφικές διαταραχές, αναφέρουν ερευνητές στον Καναδά.

Τα κορίτσια αυτά μπορεί να έχουν ανησυχίες για το βάρος και το σχήμα του σώματός τους, χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης, στη φυσιολογική-μη κλινική κλίμακα, σημειώνει η Dr. Marion Olmsted, του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε 101 κορίτσια με διαβήτη τύπου 1, μεταξύ 9 και 13 ετών, για 5 χρόνια. Ανακάλυψαν ότι περίπου οι μισές ανέπτυξαν προβλήματα στη διατροφική τους συμπεριφορά.

Οι συμπεριφορές των κοριτσιών περιλάμβαναν μικρότερη κατανάλωση φαγητού για έλεγχο σωματικού βάρους παρά για έλεγχο διαβήτη, κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων, πρόκληση εμετού, χρήση διουρητικών ή καθαρτικών και υπερβολική άσκηση για τον έλεγχο του βάρους, γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Diabetes Care’.

Στο διάστημα των 5 ετών που διήρκεσε η έρευνα, οι επιστήμονες συνέλεξαν στοιχεία για την αυτοεκτίμηση, τις πεποιθήσεις σχετικά με την κοινωνική αποδοχή και την εμφάνιση, την κατάθλιψη, την ποιότητα των σχέσεων των γονέων, τον έλεγχο του διαβήτη, το ύψος και το βάρους.

Για να καθορίσουν ποια χαρακτηριστικά συνδέονται με την ανάπτυξη διαταραχών στη διατροφική συμπεριφορά οι ερευνητές συνέκριναν στοιχεία 38 κοριτσιών που εμφάνισαν και 38 που δεν εμφάνισαν.

Ο μεγαλύτερος Δείκτης Μάζας Σώματος, ανησυχίες για το βάρος και το σχήμα, χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και περισσότερες αναφορές συμπτωμάτων κατάθλιψης ένα έως δυο χρόνια πριν, ήταν τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που συνδέονταν με προβλήματα στη διατροφική συμπεριφορά.

Ωστόσο, μετρήσεις βάρους και σχήματος, χαμηλή αυτοεκτίμηση και συμπτώματα κατάθλιψης βρίσκονταν μέσα στη φυσιολογική κλίμακα, σε κορίτσια που εμφάνισαν διαταραχές διατροφικής συμπεριφοράς.

Το όριο για τον εντοπισμό κοριτσιών με διαβήτη που βρίσκονται σε κίνδυνο για διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά χρειάζεται να είναι χαμηλό, προτείνει η ερευνητική ομάδα.

Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει τα κορίτσια με διαβήτη να αναπτύξουν θετικά αισθήματα για τον εαυτό τους, το βάρος και τη σιλουέτα τους, καθώς και τη σωματική τους εμφάνιση.

Πηγές:
‘Diabetes Care’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση