Οι χρήστες κινητών τηλεφώνων ενδεχομένως μπορούν να εμφανίσουν δερματίτιδα στο πρόσωπο και στα αυτιά, που προκαλείται από αλλεργική αντίδραση στο νίκελ, προειδοποιούν δερματολόγοι.

Η βρετανική Ένωση Δερματολόγων δήλωσε ότι το φαινόμενο παρατηρείται σε ανθρώπους που περνούν πολλή ώρα χρησιμοποιώντας το κινητό.

Το νίκελ συχνά βρίσκεται στα κουμπιά ή σε άλλα μέρη της συσκευής. Σύμφωνα με την ‘Ενωση Δερματολόγων της Βρετανίας, γυναίκες που εμφανίζουν αλλεργία στο νίκελ των κοσμημάτων βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν εξάνθημα από το κινητό τους.

Η σχέση με το κινητό τηλέφωνο εντοπίστηκε σε αρκετές αναφορές για περιπτώσεις ασθενών που εμφάνισαν ανεξήγητο εξάνθημα στο πρόσωπο και το αυτί τους.

Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στη δερματίτιδα από το κινητό, καθώς είναι περισσότερο πιθανό να έχουν προηγουμένως ευαισθητοποιηθεί στο μέταλλο μετά από αλλεργική αντίδραση σε αυτό, λόγω κοσμημάτων που φορούν.

Τα κουμπιά, τα διακοσμητικά λογότυπα στη συσκευή και τα μεταλλικά πλαίσια γύρω από τις οθόνες είναι τα πιο κοινά σημεία. Ο Dr Graham Lowe σημειώνει πως δεν δημιουργεί έκπληξη ότι λόγω της διάδοσης των κινητών η παρουσία μετάλλου στο εξωτερικό της συσκευής και η υψηλή ευαισθητοποίηση στο νίκελ μπορεί να προκαλέσει αλλεργική δερματίτιδα από επαφή με τη συσκευή.

Ο Dr Graham Lowe δήλωσε ότι η αλλεργία προκύπτει από τη συχνή επαφή του δέρματος με αντικείμενα που περιέχουν νίκελ. Η παρατεταμένη ή επαναλαμβανόμενη επαφή με κινητό που περιέχει νίκελ είναι περισσότερο πιθανό να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε όσους είναι ευάλωτοι στις αλλεργίες.

Πρόσθεσε ότι στη δερματίτιδα από κινητό, το εξάνθημα συνήθως εμφανίζεται στο μάγουλο ή το αυτί και εξαρτάται από το σημείο με το οποίο έρχεται σε επαφή το νίκελ.

Θεωρητικά, θα μπορούσε να εμφανιστεί ακόμα και στα δάχτυλα αν περνάτε πολύ χρόνο γράφοντας μηνύματα με τα κουμπιά που έχουν νίκελ.

Εκπρόσωπος κινητής τηλεφωνίας στη Βρετανία δήλωσε ότι υπάρχουν οδηγίες από την Ε.Ε για τον έλεγχο της ποσότητας νίκελ με σκοπό να προστατεύονται χρήστες με ευαίσθητο δέρμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών