Επανάσταση στην εξέταση των εντέρων αποτελεί η βιντεοκάμερα που βρίσκεται σε κάψουλα. Όπως έδειξαν έρευνες Ελλήνων γιατρών η προχωρημένη ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο για την επιτυχία της μεθόδου.

Ο Δρ. ‘Αγγελος Παπαδόπουλος από το Νοσοκομείο Αττικόν περιγράφει την έρευνα για το ενδοσκόπιο βιντεοκάψουλας στο περιοδικό ‘American Journal of Gastroenterology’.

Υπήρχε κάποια ανησυχία ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ενδεχομένως δεν θα ανέχονταν την προετοιμασία των εντέρων που είναι αναγκαία πριν την ενδοσκόπηση με τη βιντεοκάψουλα.

Στην έρευνα, δυο ανεξάρτητοι ερευνητές αξιολόγησαν 120 εξετάσεις με βιντεοκάψουλα σε 32 ασθενείς κάτω των 40 ετών, 36 ασθενείς ηλικίας 40 έως 64 ετών και 52 ηλικίας 65 και άνω. Η έρευνα έδειξε για πρώτη φορά ότι δεν υπήρχαν περισσότερες εξετάσεις που δεν ολοκληρώθηκαν στους ηλικιωμένους.

Ο αριθμός των εξετάσεων με τη συγκεκριμένη μέθοδο, που ολοκληρώθηκαν, ήταν παρόμοιος μεταξύ των 3 ομάδων-81% για την ομάδα των πιο νέων, 78% για την ομάδα 40 έως 64 και 79% για τους μεγαλύτερους ασθενείς. Επιπλέον, η κάψουλα πέρασε από τα έντερα με παρόμοιο ρυθμό σε όλες τις ομάδες.

Συνολικά εντοπίστηκαν 4 όγκοι, όλοι σε ηλικιωμένους. Το εύρημα αυτό και το γεγονός ότι περισσότερες κακώσεις παρατηρούνταν όσο αυξανόταν η ηλικία υποδεικνύει ότι οι ηλικιωμένοι είναι η ομάδα ασθενών που ωφελείται περισσότερο από την εξέταση.

Με βάση την έρευνα, οι ερευνητές καταλήγουν ότι οι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να υποστούν ενδοσκόπηση με βιντεοκάψουλα χωρίς ανησυχίες για αυξημένες επιπλοκές.

Πηγές:
American Journal of Gastroenterology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας