Στις 31 Μαρτίου 2020, η Ιταλία και ειδικά οι βόρειες περιοχές της έγιναν το επίκεντρο του νέου κορονοϊού που προκαλεί σοβαρή οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια (σύνδρομο-CoV-2) , με περισσότερες από 100.000 τεκμηριωμένες λοιμώξεις και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας παγκοσμίως. Δεδομένης της έλλειψης στοιχείων ο Καθηγητής Repici σε ένα πρόσφατο άρθρο του στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό GUT ανέλυσε τον κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό (Covid-19) τόσο ασθενών όσο και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που συμμετέχουν στην διαδικασία της ενδοσκόπησης.

Δεδομένου ότι η ενδοσκόπηση εκτελείται σε μικρή φυσική απόσταση φαίνεται σε πολλούς από εμάς λογικό να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης αερομεταφερόμενων ασθενειών σε ασθενείς, ιατρούς και νοσηλευτές.

Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να περιγράψει την συχνότητα της μόλυνσης με Covid-19 μεταξύ των ασθενών που υποβάλλονται σε ενδοσκόπηση σε ένα κέντρο τριτοβάθμιας περίθαλψης στην Λομβαρδία καθώς και μεταξύ του ενδοσκοπικού προσωπικού στην πλειονότητα των νοσοκομείων που βρίσκονται στα περισσότερο πληγείσα περιοχή της Βόρειας Ιταλίας.

Αποτελέσματα

Συγκεκριμένα, από 851 ασθενείς που ενδοσκοπήθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Humanitas του Μιλάνου στο διάστημα μεταξύ 27 Ιανουαρίου και 13 Μαρτίου 2020, οι 802 υπεβλήθησαν σε κλινική και εργαστηριακή παρακολούθηση για τουλάχιστον 4 εβδομάδες. Από αυτούς, 1 ασθενής θετικοποιήθηκε εμπεριστατωμένα για λοίμωξη με COVID-19 δύο εβδομάδες μετά την ενδοσκόπηση. Όσον αφορά το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, 968 άτομα από 41 διαφορετικά νοσοκομεία της Βόρειας Ιταλίας συμμετείχαν στην μελέτη. Από τα 968 άτομα, 42 θετικοποιήθηκαν για τον νέο κορονοϊό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία (85,7%) των εργαζόμενων στις ενδοσκοπικές μονάδες μολύνθηκε πριν από την εισαγωγή των μέτρων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης του εξοπλισμού ατομικής προστασίας(PPE) και προεπιλογή / μείωση περιστατικώνπου θα υποβληθούν σεενδοσκόπηση.

Κανένας φορέας του νέου κορωνοϊού δεν εκδήλωσε σοβαρή ασθένεια κατά τους συγγραφείς.

Συμπέρασμα

Η συγκεκριμένη αναδρομική μελέτη εκτυλίχθηκε σε μια από τις πολυπαθείς περιοχές του πλανήτη και μας δείχνει πολύ χαμηλό κίνδυνο λοίμωξης απόCOVID-19για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε ενδοσκόπηση. Επίσης, φαίνεται να υπάρχει μόνο ελαφρώς υψηλότερος κίνδυνος μόλυνσης για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που εμπλέκεται στην διαδικασία της ενδοσκόπησης. Επιπρόσθετα, η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει τον προστατευτικό ρόλο των κατάλληλωνπροστατευτικών μέτρων στην διαδικασία της ενδοσκόπησης. Η αξία της χρήσης χειρουργικών μασκών, της υγιεινής των χεριών και άλλων τυπικών διαδικασιών έχει επιβεβαιωθεί επίσης από ανεκδοτικά στοιχεία καθώς και περιστατικά που προέρχονται από το νοσοκομείο της επαρχίας Wuhan της Κίνας.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα περιγραφόμενα αποτελέσματα είναι προϊόν μιας μονήρους αναδρομικής μελέτης. Εν τούτοις, η ανάλυσή του Καθηγητή Repici υποδηλώνει ότι η ενδοσκόπηση είναι ασφαλής τόσο για τους ασθενείς όσο και για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όταν χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα.

Σχόλιο

Ζούμε σε μια εποχή με αρκετές ιδιαιτερότητες λόγω της COVID-19 πανδημίας. Πολλοί συνάνθρωποί μας διστάζουν να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα φοβούμενοι την ενδεχόμενη λοίμωξη από τον κορωνοϊό. Λόγω αυτής της αναβλητικότητας ελλοχεύει λοιπόν ο κίνδυνος να επιδεινωθούν τα ιατρικά τους προβλήματα. Σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου είναι να ενημερωθεί ο αναγνώστης ότι η ενδοσκόπηση είναι μια ασφαλής εξέταση εφόσον υπάρχει η σωστή ένδειξη και τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Θωμάς Θωμαΐδης MD PhD

Ο Δρ. Θωμαΐδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε ως αριστούχος από το 2ο Λύκειο Παπάγου και κατόπιν εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων. Το 2003 αποφοίτησε πρώτος από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό πτυχίου "Άριστα". Κατά τη διάρκεια των σπουδών του φοίτησε ως "clinical elective" στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου "Semmelweis" της Βουδαπέστης, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πράγας καθώς και στο St. George's Hospital του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ως προπτυχιακός φοιτητής έλαβε υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) και από το Ίδρυμα Ανάγνου, ενώ μετά το πέρας των σπουδών του εργάστηκε ως αγροτικός ιατρός στο περιφερειακό ιατρείο της Αρκεσίνης στην Αμοργό.

Το 2004 έλαβε την άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος στην Γερμανία. Το 2006 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Johannes-Gutenberg στο Mainz της Γερμανίας όπου και παρέμεινε και ολοκλήρωσε την ιατρική ειδικότητα της Παθολογίας και Γαστρεντερολογίας το 2014.

Μετά την λήψη της ιατρικής ειδικότητας, ο Δρ. Θωμαΐδης παρέμεινε στην πανεπιστημιακή κλινική του Πανεπιστημίου Johannes-Gutenberg στο Mainz όπου ανέδειξε πλούσιο συγγραφικό, κλινικό, διδακτικό και ερευνητικό έργο με πολλαπλές δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά. Ως εκ τούτου αναγορεύτηκε το 2017 αναπληρωτής Καθηγητής στην Γαστρεντερολογία στο εν λόγω πανεπιστήμιο. Η κλινική του εμπειρία περιλαμβάνει το ευρύτερο φάσμα της γαστρεντερολογίας, ηπατολογίας, τους όγκους του πεπτικού συστήματος και την επεμβατική ενδοσκόπηση.

Το 2017 μετεκπαιδεύτηκε στις νεώτερες εξελιγμένες τεχνικές της ελάχιστα επεμβατικής ενδοσκόπησης (ESD, POEM, EFTR) στο μεγαλύτερο κέντρο παγκοσμίως του Πανεπιστημίου Fudan στην Σαγκάη, Κίνα υπό την καθοδήγηση του καθηγητή PH. Zhou. To 2018-2019 ο Δρ. Θωμαΐδης μετεκπαιδεύτηκε στην θεραπευτική και επεμβατική ενδοσκόπηση (EUS, ERCP) στο St. Michael's Hospital, University of Toronto στον Καναδά, το οποίο αποτελεί ένα από τα ελάχιστα αναγνωρισμένα "Centers of Excellence" από τον παγκόσμιο οργανισμό ενδοσκόπησης (WEO).

Κατά τη διάρκεια της κλινικής του σταδιοδρομίας τιμήθηκε με το Waltner -Krienitz βραβείο για την έρευνά του στον γαστρικό καρκίνο, ενώ έχει λάβει πολλαπλά βραβεία και travel grants για παρουσιάσεις εργασιών σε διεθνή συνέδρια. Από τον Νοέμβριο του 2019 εκτελεί χρέη Γενικού Γραμματέα της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Πεπτικού.

Ο Δρ. Θωμαΐδης είναι μέλος της Ελληνικής Γαστροεντερολογικής Εταιρείας (ΕΓΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Πεπτικού (ΕΕΟΠ), της Γερμανικής Γαστροεντερολογικής Εταιρείας (DGVS), της Αμερικάνικης Εταιρείας Ενδοσκόπησης (ASGE) κ.α

Συμμετέχει ως ομιλητής και Πρόεδρος σε πολλά διεθνή συνέδρια ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει σε κλινικές μελέτες με θέμα την επεμβατική ενδοσκόπηση και την γαστροεντερολογική ογκολογία.

Από τον Ιούλιο του 2019 έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και διατηρεί ιατρείο στο Μαρούσι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας