"Ιός" υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης έχει προσβάλει τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) επιχειρεί μία "ενδοσκόπηση" των προβλημάτων τους. 

Όπως επισημαίνει το προεδρείο της, τα προβλήματα οξύνθηκαν λόγω και της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Οι υγειονομικές μονάδες αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, πρόβλημα στη διαχείριση των περιστατικών κορωνοϊού.  Δεκάδες εργαζόμενοι έχουν νοσήσει. Υπάρχουν ελλείψεις αντιδραστηρίων, έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, έλλειψη μοριακών αναλυτών, καθυστέρηση στην έκδοση των τεστ. Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό.

Το επικουρικό προσωπικό που ήρθε για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας δεν πληρώνεται μισθούς, νυκτερινά και αργίες. Υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής για επεμβάσεις, λόγω αναστολής χειρουργείων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και λόγω έλλειψης προσωπικού που κρατάνε κλειστές χειρουργικές αίθουσες.

Η αναμονή στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ξεπερνούν τον ενάμιση χρόνο, ενώ κλειστές είναι κλίνες εντατικής θεραπείας, εξαιτίας ελλείψεων σε προσωπικό. Παρατίθενται τα στοιχεία, όπως τα δημοσιοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ.

Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης

 • ΑΧΕΠΑ: Νοσοκομείο αναφοράς για το covid-19. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού. Παρά την μεγάλη έλλειψη παραμένουν υπάλληλοι του νοσοκομείου με απόσπαση στην 4η ΥΠΕ και σε Κ.Υ. και εσωτερικά του νοσοκομείου σε αλλότρια καθήκοντα (ειδικά νοσηλευτικό προσωπικό σε άλλες υπηρεσίες). Το προσωπικό του ΟΑΕΔ δουλεύει 5 χρόνια, έχει εξειδικευτεί, είναι στην πρώτη γραμμή και οι συμβάσεις λήγουν τον Φεβρουάριο του 2021. Η ανεπαρκής χρηματοδότηση του νοσοκομείου οδήγησε σε μεγάλες ελλείψεις σε υλικά και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Πολύ παλιά μηχανήματα, χωρίς υλικοτεχνικές επισκευές προσπαθούν με δωρεές να διορθώσουν την κατάσταση επειδή δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Τα αντιδραστήρια δεν επαρκούν για τον έλεγχο του covid και έτσι αργούν να βγουν τα αποτελέσματα σε ασθενείς και προσωπικό. 
 • "Θαγένειο": Είναι το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα που εξυπηρετεί ταυτόχρονα Θεσσαλία και Ήπειρο. Η έλλειψη προσωπικού  είναι μεγάλη. Υπάρχουν 220 κενές οργανικές θέσεις. Στη νοσηλευτική υπηρεσία υπάρχουν πάνω από 120 κενά. Προσλήφθηκαν λόγω covid 11 νοσηλευτές επικουρικοί που οι 5 καλύπτουν τα περιστατικά covid. Τεράστιο πρόβλημα υπάρχει με τους τραυματιοφορείς. Λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς υπάρχουν πολλές αναρρωτικές άδειες. Οι επικουρικοί νοσηλευτές δεν μπορούσαν να κάνουν βάρδιες Σαββατοκύριακα και νύχτες, λόγω έλλειψης κονδυλίων. Οι γιατροί που προσελήφθησαν για το covid είναι απλήρωτοι. Επιστρέφουν από άδεια οι εργαζόμενοι κάνουν το τεστ και εργάζονται κανονικά πριν βγει το αποτέλεσμα.
 • "Γ. Γεννηματάς": Στο νοσοκομείο δεν υπάρχει μηχάνημα μοριακού ελέγχου για τα περιστατικά covid-19. Μεγάλη είναι η έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού, Τραυματιοφορέων και τεχνικών (θερμαστές, υδραυλικοί κλπ.) Επίσης υπάρχει έλλειψη και στο Διοικητικό προσωπικό. Τα υλικά όπως γάντια, μάσκες είναι στα όρια δεν φτάνουν. 
 • "Άγιος Δημήτριος": Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε διοικητικό, νοσηλευτικό προσωπικό και στην τεχνική υπηρεσία. Υπάρχει έλλειψη στα γάντια.
 • "Ιπποκράτειο": Υπάρχει έλλειψη προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες. Το νοσοκομείο γίνεται αναφοράς για  covid-19 και μετατρέπουν για αυτόν το σκοπό κάποιες κλινικές. Η Α’ παθολογική γίνεται covid, η ψυχιατρική είναι σε αναστολή. Χρωστούν πολλά ρεπό και άδειες. Η Α΄ παθολογική γίνεται κλινική κορωνοϊού με αποτέλεσμα να μειώνονται τα κρεβάτια από άλλες κλινικές.
 • Αφροδίσιων: Στο νοσοκομείο υπάρχει έλλειψη προσωπικού κυρίως τεχνικού  και νοσηλευτικού. Από υλικά, καλύπτονται από το "Ιπποκράτειο".
 • "Άγιος Παύλος": Παρατηρείται έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό. Δημιουργήθηκε προληπτικά τμήμα για ασθενείς με covid 19, χωρίς κατάλληλη υποδομή, το οποίο δε συμπεριλαμβάνεται στα 4 νοσοκομεία  που ορίσθηκαν από το υπουργείο. Παρά τη σοβαρή έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού μετακινήθηκαν 15 νοσηλευτές με προϊσταμένη μαζί σε αυτό το τμήμα που δε νοσηλεύει ακόμη ασθενείς με covid 19 ούτε ορίσθηκε ακόμη. Αποτέλεσμα να συρρικνωθούν 3 τμήματα σε ένα όπως ορθοπεδική ουρολογική χειρουργική σε πολύ μικρό χώρο και χωρίς νοσηλευτές.
 • "Παπαγεωργίου": Έχει 330 κενές οργανικές θέσεις, εκ των οποίων οι 230 καλύπτονται με προσωπικό που υπηρετεί με ελαστικές μορφές εργασίας. 8 κρεβάτια ΜΕΘ  παραμένουν κλειστά από τα 20 λόγω έλλειψης προσωπικού. Λόγω ελλείψεων σε τεχνολογικό και επιστημονικό προσωπικό, παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην επεξεργασία των δειγμάτων για covid-19.
 • Ψυχιατρικό: Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο υπάρχει μεγάλη έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες). Η μετακίνηση ενός γιατρού και 10 νοσηλευτών στο "Παπανικολάου" για τις ανάγκες της πανδημίας, έχει δημιουργήσει σοβαρές ελλείψεις.
 • "Παπανικολάου": Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού κυρίως σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν ξεκίνησε να γίνεται ακόμη το τεστ covid  παρόλο που είναι Νοσοκομείο αναφοράς. Από υλικά οριακά είναι σε γάντια.

Νοσοκομεία Κεντρικής Μακεδονίας

 • Γιαννιτσών: Τραυματιοφορέας και  φύλακας κάνουν την διαλογή περιστατικών κορωνοϊού. Στην είσοδο του νοσοκομείου υπάρχουν οι ειδικότητες αυτές όπου υποδέχονται τα πιθανά ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού και προχωρούν τηλεφωνικά σε οδηγίες τι θα κάνουν. Προβλήματα δημιουργούνται στην Ψυχιατρική κλινική από έλλειψη προσωπικού. Έχει ελλείψεις από διάφορες ειδικότητες σημαντικές όπως κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους κ.α. με αποτέλεσμα να αναγκάζεται το Νοσηλευτικό προσωπικό να κάνει τις δουλειές τους. Για  να χορηγηθούν λίγες ημέρες άδειες προσωπικού κάνουν κανονική βάρδια ένας νοσηλευτής και ένας τραυματιοφορέας μαζί και αυτό είναι εξαντλητικό για τον νοσηλευτή της βάρδιας γιατί ο τραυματιοφορέας δεν μπορεί να κάνει την δουλειά του νοσηλευτή. 
 • Έδεσσας: Στο νοσοκομείο υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού  και βοηθητικού προσωπικού. Οι γιατροί είναι κυρίως επικουρικοί. Λήγουν οι συμβάσεις τους και δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι.
 • Βέροιας: Υπάρχει έλλειψη όλων των ειδικοτήτων προσωπικού.
 • Νάουσας: Στο νοσοκομείο υπάρχει έλλειψη, κυρίως ιατρικού προσωπικού. Υπάρχει, επίσης, έλλειψη σε μάσκες και γάντια τα οποία είναι οριακά.
 • Κατερίνης: Παρατηρείται έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό σε κάποιες ειδικότητες. Από νοσηλευτικό προσωπικό είναι καλυμμένο, όπως και σε βοηθητικό.
 • Πέτρας Ολύμπου: Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού κυρίως νοσηλευτικού και βοηθητικού.  Δεν προσλαμβάνεται προσωπικό και πολλοί υπάλληλοι έχουν συνταξιοδοτηθεί. Επίσης υπάρχει έλλειψη σε μάσκες και γάντια τα οποία είναι οριακά και δεν επαρκούν.
 • Κιλκίς: Στο νοσοκομείο υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Επίσης υπάρχει μεγάλη έλλειψη τραυματιοφορέων.
 • Γουμένισσας Κιλκίς: Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι δεν λειτουργεί η χειρουργική κλινική, λόγω έλλειψη χειρουργού. Υπήρχαν δύο χειρούργοι από τους οποίους ο ένας συνταξιοδοτήθηκε και με ένα γιατρό δεν γίνονται χειρουργεία.
 • Σερρών: Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι - αν και δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό - νοσηλεύει ασθενείς με ύποπτα κρούσματα και  μέχρι να βγει το αποτέλεσμα που κάνουν έως και 4 μέρες να εκδοθούν. Χρειάζονται οπωσδήποτε μοριακό αναλυτή για εξέταση κρουσμάτων. Υπάρχει έλλειψη από Αναισθησιολόγους, Νοσηλευτές, Διοικητικούς υπαλλήλους και από διάφορες άλλες ειδικότητες.
 • Πολυγύρου: Τραγική έλλειψη σε προσωπικό όλων των κλάδων, ιδιαίτερα σε νοσηλευτικό που φθάνει το 40%. Λόγω της αυξημένης επάνδρωσης σε νοσηλευτικό στα τμήματα ασθενών με Covid 19, μειώνονται οι λειτουργίες σε άλλα τμήματα. Η καινούργια ΜΕΘ - εντατική διαθέτει 5 κλίνες , αλλά λειτουργούν μόνο 3 λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Κέντρα Υγείας Πέλλας

 • Κρύας Βρύσης: Οι γιατροί έχουν οργανική θέση στο Κ.Υ. αλλά μετακινούνται.  Οργανικά φαίνεται ότι καταλαμβάνουν τη θέση αλλά δεν εμφανίζονται. Τα υλικά έρχονται με καθυστέρηση. Δεν υπάρχει καθόλου φύλαξη και υπάρχει μόνο ένας οδηγός ασθενοφόρου ο οποίος κάνει όλες τις μετακινήσεις (επείγοντα και  προγραμματισμένα). Χρησιμοποιείται από το ΕΚΑΒ ενώ η οργανική του είναι στο Κ.Υ. με αποτέλεσμα να μένει χωρίς ασθενοφόρο το Κέντρο Υγείας πολλές φορές.
 • Αριδαίας: Υπάρχει έλλειψη Ιατρικού προσωπικού. Λείπουν πολλές ειδικότητες όπως Παιδίατρος, Καρδιολόγος, γενικοί γιατροί. Το Ακτινολογικό εργαστήριο είναι παμπάλαιο και υπάρχουν πολλά προβλήματα. Υπάρχουν ελλείψεις στα υλικά όπως, γάζες, νάρθηκες, επίδεσμοι κλπ. Φύλαξη δεν υπάρχει παρά μόνο κάμερες με καταγραφικό υλικό που τις τοποθέτησε το σωματείο εργαζομένων με δικά του έξοδα. Υπάρχει έλλειψη οδηγών ασθενοφόρων και τραυματιοφορέων. 
 • Σκύδρας: Υπηρετούν γενικοί ιατροί και 1 παιδίατρος. Δεν υπάρχουν οδηγοί ασθενοφόρων και οι διακομιδές γίνονται μέσω ΕΚΑΒ. Φύλαξη δεν υπάρχει.

Κέντρο Υγείας Ημαθίας

 • Αλεξάνδρειας: Τα υλικά είναι οριακά και έρχονται καθυστερημένα. Το κτίριο θέλει ανακαίνιση υπάρχουν προβλήματα γιατί είναι δεκαετίας του 1986. Δεν υπάρχουν security. Υπάρχει έλλειψη τραυματιοφορέων.  Το Κ.Υ. διαθέτει ασθενοφόρο, αλλά επειδή υπάρχουν 2 οδηγοί καλύπτονται από το ΕΚΑΒ και υπάρχουν καθυστερήσεις.

Κέντρα Υγείας Σερρών

 • Σιδηροκάστρου: Υπάρχει έλλειψη από ειδικότητες γιατρών. Δεν υπάρχει φύλαξη. Δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς. Δεν υπάρχει ασθενοφόρο και εξυπηρετούνται μόνο μέσω του ΕΚΑΒ και αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις.
 • Ηράκλειας: Ειδικότητες δεν υπάρχουν από γιατρούς, υπάρχουν μόνο γενικοί ιατροί. Οι διακομιδές γίνονται μόνο μέσω ΕΚΑΒ με καθυστερήσεις.  Υπάρχει μόνο ένας φύλακας.
 • Νιγρίτας: Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κτιριακό. Χρειάζεται οπωσδήποτε Νοσηλευτικό προσωπικό γιατί είναι μεγάλη η έλλειψη.

Κέντρα Υγείας Χαλκιδικής

 • Χαλκιδικής: Ενώ εκπαιδεύουν το νοσηλευτικό προσωπικό για το τεστ του covid, δεν υπάρχουν υλικά. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού και ιατρικών ειδικοτήτων. Χρειάζονται καινούργιο εξοπλισμό και χρηματοδότηση.
 • Μηχανιώνας: Οι 2 φύλακες που είναι απαραίτητοι για το Κ.Υ. τους έχουν για τηλεφωνητές μόνο πρωινά. Από νοσηλευτικό προσωπικό κάνουν 4 άτομα κυκλικό ωράριο, οι 5 δηλώνουν ειδικά προβλήματα. Χρειάζεται ενίσχυση του Κ.Υ. Μηχανιώνας γιατί υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού.