Ακόμα ένα πιθανό όφελος του θηλασμού προκύπτει από την έρευνα. Τα παιδιά που θηλάζουν φαίνεται πως έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς.

Γονείς παιδιών που θήλασαν είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι το παιδί τους έχει πρόβλημα συμπεριφοράς ή ψυχικής νόσου κατά τα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής του, αναφέρει η έρευνα.

Η πιθανότητα προβλημάτων ψυχικής υγείας μειώθηκε σε συνάρτηση με τη διάρκεια του θηλασμού, πράγμα που σημαίνει ότι ένα παιδί που θήλαζε ένα χρόνο είχε λιγότερες πιθανότητες να έχει προβλήματα συμπεριφοράς σε σχέση με ένα παιδί που θήλασε μόνο δυο μήνες.

Αυτό είναι αρχικό εύρημα αλλά υποδεικνύει ότι ο θηλασμός του νεογνού μπορεί ενδεχομένως να έχει επίδραση στη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Dr. Katherine Hobbs Knutson, του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστόνη.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής ‘Ενωσης Δημόσιας Υγείας, στο Σαν Ντιέγκο. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι το μητρικό γάλα ωφελεί τη μητέρα και το μωρό. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από λοιμώξεις στα αυτιά, διάρροια, πνευμονία και βακτηριακή νόσο, όπως και ιώσεις, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων.

Έρευνα έχει επίσης συσχετίσει το θηλασμό με μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, συνδρόμου ξαφνικού θανάτου και ορισμένων τύπων καρκίνων.

Για τις μητέρες, ο θηλασμός βοηθά τη μήτρα να γυρίσει γρήγορα στο σχήμα που είχε πριν την εγκυμοσύνη και να τη βοηθήσει να κάψει περισσότερες θερμίδες, γεγονός που μπορεί να τη βοηθήσει να απαλλαγεί από το υπερβάλλον βάρος της εγκυμοσύνης.

Επιπλέον, ο θηλασμός θεωρείται ότι βοηθά στο σύνδεσμο μητέρας-μωρού.

Η νέα έρευνα αξιολόγησε περισσότερες από 100.000 συνεντεύξεις γονέων και φροντιστών παιδιών, ηλικίας μεταξύ 10 μηνών και 18 ετών. Οι γονείς ρωτήθηκαν σχετικά με το θηλασμό και τη συμπεριφορά και ψυχική υγεία του παιδιού τους.

Οι ερωτήσεις περιλάμβαναν τις εξής: ανησυχείτε πολύ, λίγο ή καθόλου σχετικά με το πώς συμπεριφέρεται το παιδί σας; Πώς μαθαίνει τις δεξιότητες πριν το σχολείο ή στο σχολείο; Έχει πει ποτέ ένας γιατρός ή επαγγελματίας υγείας ότι το παιδί σας έχει προβλήματα συμπεριφοράς;

Οι γονείς των παιδιών που θήλασαν είχαν κατά 15% λιγότερες πιθανότητες να ανησυχούν για τη συμπεριφορά των παιδιών τους σε σύγκριση με παιδιά που ταΐστηκαν με φόρμουλα. Τα παιδιά που θήλασαν είχαν 37% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόβλημα συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με την Knutson, η επίδραση του θηλασμού φαίνεται να είναι αθροιστική, με τα παιδιά που θήλασαν για μεγαλύτερο διάστημα να έχουν ακόμα λιγότερες πιθανότητες για προβλήματα συμπεριφοράς. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ του θηλασμού και της νοητικής ανάπτυξης.

Οι Bogen και Knutson δήλωσαν ότι η διατροφική σύνθεση του μητρικού γάλακτος μπορεί ενδεχομένως να έχει επίδραση στον τρόπο που αναπτύσσεται ο εγκέφαλος ενός μωρού και ότι η καλύτερη διατροφή θα μπορούσε να εξηγεί τις διαφορές στη συμπεριφορά.

Ωστόσο και οι δυο ειδικοί θεωρούν πως είναι νωρίς να γνωρίζουμε με σιγουριά την ακριβή αιτία του δυνητικά προστατευτικού αποτελέσματος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η νόσος Αλτσχάιμερ εμφανίζεται στους περισσότερους ανθρώπους με σύνδρομο Down και εξελίσσεται ταχύτερα
Οι  βέλτιστοι τρόποι προσέγγισης, ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των ασθενών
Πώς το ChatGPT μπορεί να εμποδίσει την πολυφαρμακία