Νέα δεδομένα και στις δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις θολοπλαστικής για αποκατάσταση διαφραγματοκήλης και της αχαλασίας οισοφάγου, δημιουργεί στη χώρα μας η Ρομποτική Χειρουργική.

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα που είχε η εφαρμογή της Ρομποτικής Χειρουργικής για αποκατάσταση διαφραγματοκήλης καθώς και η επέμβαση Heller για την ολοκληρωτική διόρθωση της αχαλασίας οισοφάγου, τα οποία παρουσιάστηκαν στο 26ο Πανελλήνιο Χειρουργικό Συνέδριο.

Μιλώντας στο Συνέδριο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ανέφερε πως η Ρομποτική Χειρουργική προσφέρει 'Τεχνολογία αιχμής στη χειρουργική αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων του ανώτερου πεπτικού'.

'Η συσσωρευμένη εμπειρία με τη λαπαροσκόπηση μας βοήθησε να πετύχουμε τον δύσκολο αυτό στόχο και στη ρομποτική με τη βοήθεια του χειρουργικού ρομπότ DaVinci', δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινίδης, στο Συνέδριο. Οι εργασίες του Πανελλήνιου Συνεδρίου Χειρουργικής που πραγματοποιήθηκε στο Athens Hilton από 12 έως 15 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και με συμμετοχή διακεκριμένων χειρουργών από όλη την Ελλάδα και προσκεκλημένων ομιλητών από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον κ Κωνσταντινίδη, προβλήματα που ταλαιπωρούν σήμερα δεκάδες χιλιάδες Έλληνες, όπως η γνωστή σε όλους διαφραγματοκήλη και η συχνά συνοδός οισοφαγίτιδα αλλά και η σοβαρή δυσλειτουργία των ασθενών με αχαλασία οισοφάγου απαιτούν επεμβάσεις με χειρουργικούς χειρισμούς υψηλής ακρίβειας και σταθερότητας σε πολύ στενούς χώρους της άνω κοιλίας.

Τα ήδη γνωστά πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής του ανώτερου πεπτικού, έχουν μεταφέρει τις ελάχιστα τραυματικές επεμβάσεις στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των ασθενών με διαφραγματοκήλη ή αχαλασία οισοφάγου. Η διαφραγματοκήλη αντιμετωπίζεται με άριστα αποτελέσματα με επέμβαση ρομποτικής θολοπλαστικής του στομάχου κατά Nissen.

Οι ασθενείς με αχαλασία παρουσιάζουν εντυπωσιακή βελτίωση μετά από τη ρομποτική μυοτομή κατά Heller.

Όπως είναι γνωστό, η ρομποτικά-υποβοηθούμενη χειρουργική έχει περάσει στην κλινική πράξη τα τελευταία δυο χρόνια με πολύ καλά αποτελέσματα. Τα πλεονεκτήματα της Ρομποτικής Χειρουργικής περιλαμβάνουν τη βελτίωση της αίσθησης βάθους και του προσανατολισμού στον χώρο για τον χειρουργό- λαπαροσκόπο (χάρη στη στερεοσκοπική όραση που προσφέρει το σύστημα DaVinci) και περισσότερους βαθμούς ελευθερίας με χρήση των ρομποτικών εργαλείων σε σχέση με τα εργαλεία της συμβατικής λαπαροσκόπησης.

'Το χειρουργικό ρομπότ DaVinci αποδείχθηκε ο καλύτερος βοηθός του χειρουργού στις δύσκολες επεμβάσεις θολοπλαστικής για αποκατάσταση διαφραγματοκήλης, καθώς και σε πολύπλοκες περιπτώσεις ευμεγέθους παραοισοφαγικής διαφραγματοκήλης’ συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής και κατέληξε 'Η κατανόηση της τρισδιάστατης ανατομίας της περιοχής του κατώτερου οισοφάγου και η δυνατότητα ανάταξης και διόρθωσης της κήλης χωρίς τραυματισμό του οισοφάγου, των νεύρων και αγγείων της περιοχής είναι οι δύο βασικές παράμετροι που οδηγούν σε μία επιτυχή επέμβαση διαφραγματοκήλης'.

Η χειρουργική ομάδα του κ. Κωνσταντινίδη συμπλήρωσε δυο χρόνια εφαρμογής της Ρομποτικής Χειρουργικής στη χώρα μας από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η πρώτη επέμβαση ρομποτικής χειρουργικής πραγματοποιήθηκε από την ίδια ομάδα τον Σεπτέμβριο του 2006 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια του 26ου Πανελλήνιου Χειρουργικού Συνεδρίου, τα μέλη της ομάδας Κωνσταντινίδη παρουσίασαν πρωτοποριακά βίντεο ρομποτικής χειρουργικής στον οισοφάγο, στον στόμαχο, στο ήπαρ, στο παχύ έντερο, στον νεφρό και τα επινεφρίδια, με χρήση του ρομποτικού χειρουργικού συστήματος DaVinci.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα