Ερευνητές που εξέτασαν περιστατικά καρκίνου στο μαστό σε Νορβηγίδες εξέφρασαν την αμφιλεγόμενη άποψη ότι ορισμένοι όγκοι που εντοπίζονται με μαστογραφία μπορούν ενδεχομένως να εξαφανιστούν φυσιολογικά από μόνοι τους αν παραμείνουν χωρίς να εντοπιστούν.

Ωστόσο, ειδικοί στον καρκίνο εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά με τα ευρήματα και προτρέπουν τις γυναίκες να συνεχίσουν να εξετάζονται τακτικά με μαστογραφία, δηλώνοντας ότι η εξέταση αυτή αναμφισβήτητα σώζει ζωές εντοπίζοντας εγκαίρως τον καρκίνο στο μαστό, όταν μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα.

Ο Dr. Per-Henrik Zahl του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας στο Όσλο και συνεργάτες από τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ, εξέτασαν ποσοστά επιθετικού καρκίνου στο μαστό σε 120.000 γυναίκες, ηλικίας 50 έως 64 ετών, που έκαναν μαστογραφία κάθε 2 χρόνια, για περίοδο 6 ετών.

Συνέκριναν τον αριθμό καρκίνων στο μαστό που εντοπίστηκαν, με άλλη ομάδα 110.000 γυναικών ίδιας ηλικίας και κοινωνικού περιβάλλοντος, που εξετάστηκαν μόνο μια φορά, στο τέλος της εξάχρονης περιόδου.

Οι ερευνητές περίμεναν να μη βρουν διαφορές στα ποσοστά καρκίνου στο μαστό αλλά βρήκαν ωστόσο 22% περισσότερους επιθετικούς καρκίνους στο μαστό στην ομάδα που εξεταζόταν με μαστογραφία κάθε δυο χρόνια.

Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ορισμένοι καρκίνοι να εξαφανίζονται με κάποιον τρόπο φυσιολογικά, αν και δεν υπάρχει βιολογική αιτία που να εξηγεί πώς θα μπορούσε να συμβαίνει, σύμφωνα με τον Zahl, που δημοσιεύει τα αποτελέσματα της έρευνας στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine.’

Η ομάδα είναι η πρώτη που δημοσιεύει τέτοια αποτελέσματα, δήλωσε ο Zahl.

Η μαστογραφία και η αυτοεξέταση μαστών για τυχόν όγκους είναι οι κύριες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τον έγκαιρο εντοπισμό όγκων στο μαστό.

Ο Dr. Eric Winer, διευθυντής του ογκολογικού κέντρου Dana-Farber Cancer Institute στη Βοστόνη, δήλωσε ότι η ιδέα πως κατά κάποιον τρόπο αυτά τα περιστατικά καρκίνου εξαφανίστηκαν είναι προκλητική αλλά δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις να τη στηρίζουν.

Ο Bob Smith, της Αμερικανικής Ένωσης Καρκίνου δήλωσε ότι η ομάδα του Zahl παρερμήνευσε τα στοιχεία και εξέφρασε αμφιβολία σχετικά με τη θεωρία ότι σημαντικός αριθμός όγκων στο μαστό υποχωρούν από μόνοι τους. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι θα υπάρξει σκεπτικισμός αλλά αναφέρουν 32 περιστατικά υποχώρησης του όγκου, μικρό αριθμό για τόσο συνήθη νόσο.

Πηγές:
‘Archives of Internal Medicine.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]