Του Δημήτρη Καραγιώργου

Δεν διατρέχει κίνδυνο το κοριτσάκι που εντοπίστηκε με βακτηριακή μηνιγγίτιδα στον 5ο Κρατικό Παιδικό Σταθμό της Αθήνας.

Όπως ανακοινώθηκε από τη νομαρχία Αθηνών, για το κρούσμα ενημερώθηκαν από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, του Κεντρικού Τομέα, της νομαρχίας Αθηνών.

Πρόκειται για ένα κορίτσι ηλικίας δυόμισι ετών, το οποίο είναι μαθήτρια του 5ου Κρατικού Παιδικού Σταθμού. Τα 70 παιδιά του Σταθμού, καθώς και οι 13 εργαζόμενοι έχουν λάβει προληπτικά την απαιτούμενη χημειοπροφύλαξη – αντιβίωση.

Το ίδιο ισχύει και για το άμεσο οικογενειακό και συγγενικό περιβάλλον του παιδιού.

Την Τρίτη, θα επισκεφθεί τον παιδικό σταθμό επισκέπτρια υγείας της νομαρχίας Αθηνών, προκειμένου να ενημερώσει σχετικά τους γονείς και κηδεμόνες, καθώς και τους υπεύθυνους του Σταθμού.

Συμπτώματα

Σύμφωνα με τον ΚΕΕΛΠΝΟ, η μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα είναι μία λοίμωξη, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε λίγες ώρες, μέχρι και μερικές μέρες.

Τα συμπτώματά της είναι υψηλός πυρετός που δεν ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στη λήψη αντιπυρετικών, κεφαλαλγία και αυχεναλγία, ναυτία, εμετός, αδιαθεσία, σύγχυση και αϋπνία. Η νόσος μπορεί να συνοδεύεται από αιμορραγικό εξάνθημα (ερυθρές κηλίδες, με μέγεθος κεφαλής καρφίτσας που δεν εξαφανίζονται στην πίεση του δέρματος).

Στα νεογέννητα και τα μικρά παιδιά, τα συνήθη συμπτώματα όπως πυρετός, κεφαλαλγία και αυχεναλγία μπορεί να μην υπάρχουν ή να είναι δύσκολο να διαγνωσθούν. Το παιδί μπορεί να παρουσιάζει απλά ανησυχία και άρνηση λήψης τροφής.

Η εξέλιξη της νόσου μπορεί να οδηγήσει σε παραλήρημα, σπασμούς, κώμα και θάνατο.

Προφύλαξη

Τα μέτρα προφύλαξης για τον ίδιο τον ασθενή, το άμεσο περιβάλλον και την προστασία της Δημόσιας Υγείας σε περίπτωση μεμονωμένου κρούσματος είναι τα εξής:

  • Απομόνωση του ασθενούς και χρήση μάσκας από άτομα που έρχονται σε στενή επαφή για τουλάχιστον 24 ώρες από την έναρξη της κατάλληλης αντιμικροβιακής αγωγής.
  • Γενικά μέτρα (πλύσιμο χεριών, απόρριψη μολυσμένων αντικειμένων, χρήση γαντιών) και αποφυγή κοινής χρήσης φαγητού ή σκευών φαγητού. Δεν απαιτείται απολύμανση του χώρου.
  • Παρακολούθηση για ύποπτα κρούσματα στο περιβάλλον του ασθενούς (οικιακό, παιδικός σταθμός, νηπιαγωγείο, σχολείο) για δύο εβδομάδες από την έναρξη συμπτωμάτων του κρούσματος.
  • Χημειοπροφύλαξη πρέπει να λάβουν μέσα σε 24 ώρες όσοι ήρθαν σε στενή επαφή µε το άτομο που προσβλήθηκε. Δεν έχει νόημα αν έχουν παρέλθει περισσότερες από 10 μέρες από την επαφή µε το κρούσμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;