Τα μωρά που έχουν γεννηθεί με καισαρική τομή είναι περισσότερο ευάλωτα σε εμφάνιση άσθματος, σύμφωνα με Ολλανδούς ερευνητές.

Σε έρευνα που έγινε σε σχεδόν 3.000 παιδιά, που γεννήθηκαν με καισαρική, φάνηκε πως η καισαρική συνδεόταν με 80% αύξηση του κινδύνου άσθματος μέχρι την ηλικία των 8 ετών σε σχέση με το φυσιολογικό τοκετό.

Η σχέση ήταν ακόμα ισχυρότερη στα παιδιά των οποίων οι γονείς εμφάνιζαν αλλεργίες, υποδεικνύοντας γενετική προδιάθεση στη νόσο, δημοσιεύει το περιοδικό ‘Thorax’.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την καισαρική τομή με την ανάπτυξη αλλεργιών. Συνολικά, η ομάδα εξέτασε 2.917 παιδιά, 247 από τα οποία γεννήθηκαν με καισαρική.

Περίπου 12% των παιδιών διαγνώστηκαν με άσθμα, για το οποίο αντιμετωπίζονται με εισπνεόμενα στεροειδή μέχρι να φθάσουν στην ηλικία των 8 ετών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ποσοστό 9% των παιδιών που είχαν δυο αλλεργικούς γονείς είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα μέχρι να φτάσουν την ηλικία των 8 ετών, σε σύγκριση με παιδιά που δεν είχαν γονείς αλλεργικούς.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Caroline Roduit, από το Παιδικό νοσοκομείο της Ζυρίχης δήλωσε ότι τα ποσοστά άσθματος έχουν ενισχυθεί στις βιομηχανικές χώρες σε ευθυγράμμιση με αύξηση του αριθμού των καισαρικών.

Εκτιμά πως ένας λόγος για τη σχέση μεταξύ καισαρικής και άσθματος μπορεί να είναι η κατάσταση του ανοσοποιητικού μετά τον τοκετό.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι μωρά που έχουν γεννηθεί με καισαρική δεν εκτίθενται σε μικρόβια τόσο σύντομα όσο τα άλλα μωρά.

Προηγούμενες έρευνες στον τομέα έχουν εμφανίσει αντικρουόμενα αποτελέσματα, αλλά οι ερευνητές της νέας μελέτης δήλωσαν ότι το μέγεθος της παρούσας έρευνας, η μακρά περίοδος παρακολούθησης και ο ορισμός του άσθματος έτσι ώστε να περιέχει τα εισπνεόμενα στεροειδή, ισχυροποιούν τα ευρήματα.

Ο Dr Roduit θεωρεί ότι στην περίπτωση που η μητέρα ζητά να γεννήσει με καισαρική χωρίς να υπάρχει ιατρικός λόγος, θα πρέπει να ενημερώνεται για τον κίνδυνο άσθματος που αντιμετωπίζει το παιδί της, ειδικά στην περίπτωση που οι γονείς έχουν ιστορικό αλλεργίας ή άσθματος.

Πηγές:
‘Thorax’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας