Περισσότερα περιστατικά καρκίνου του αίματος, που κατηγοριοποιούνται ως μη Hodgkin λεμφώματα, φαίνεται πως εμφανίζονται σε ανθρώπους με διαβήτη, σε σχέση με ανθρώπους που δεν έχουν διαβήτη, αναφέρουν ερευνητές.

Όπως σημειώνει ο ερευνητής Dr. Αναστάσιος Πίττας, αν και ο σχετικός κίνδυνος είναι μέτριος, δεδομένης της αυξανόμενης συχνότητας εμφάνισης διαβήτη, ο αριθμός των περιστατικών μη Hodgkin λεμφώματος, που αποδίδεται στο διαβήτη, μπορεί ενδεχομένως να είναι πολύ υψηλός.

Η ερευνητική ομάδα, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστόνη, εξέτασε 16 παλαιότερες έρευνες που ανέφεραν σχέση μεταξύ του διαβήτη και του μη Hodgkin λεμφώματος. Ο συνδυασμός των στοιχείων από όλες τις έρευνες έδειξε ότι η πιθανότητα ανάπτυξης μη Hodgkin λεμφώματος ήταν 19% υψηλότερη στους συμμετέχοντες με διαβήτη σε σχέση με ομάδες ελέγχου ανθρώπων που δεν είχαν διαβήτη.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η εμφάνιση του μη Hodgkin λεμφώματος έχει αυξηθεί από το 1950. Πιστεύουν ότι οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό, που σχετίζονται με τον διαβήτη, μπορεί τουλάχιστον μερικώς να ευθύνονται για τον αυξημένο κίνδυνο λεμφώματος που ανακάλυψαν στη νέα έρευνα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Diabetes Care’.

Πηγές:
‘Diabetes Care’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιταλία: η Mελόνι βάζει εμπόδια στις αμβλώσεις
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση