Η μειωμένη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που βοηθά τον άνθρωπο να εξασκεί κατάλληλο αυτοέλεγχο, μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει στην εμφάνιση νευρικής βουλιμίας, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες με βουλιμία ανταποκρίθηκαν περισσότερο παρορμητικά κατά τη διάρκεια ψυχολογικών τεστ σε σχέση με γυναίκες χωρίς βουλιμία και οι απεικονιστικές μέθοδοι του εγκεφάλου έδειξαν διαφορές σε περιοχές που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο της συμπεριφοράς.

Η Dr. Rachel Marsh και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο Columbia University και στο Ψυχιατρικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης, δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της έρευνας στο περιοδικό ‘Archives of General Psychiatry’.

Η νευρική βουλιμία, συνήθως αρχίζει κατά την εφηβεία ή στην αρχή της ενήλικης ζωής και κυρίως επηρεάζει κορίτσια και γυναίκες. Η διαταραχή χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας που ακολουθούνται από πρόκληση εμέτων ή χρήση καθαρτικών για να αποφευχθεί η αύξηση του σωματικού βάρους.

Όπως εξηγεί η ερευνητική ομάδα, τα επεισόδια υπερφαγίας σχετίζονται με σοβαρή αίσθηση απώλειας ελέγχου.

Η Marsh και οι συνεργάτες της εξέτασαν τη λειτουργία του κογχομετωπιαίου-ραβδωτού κυκλώματος σε 20 γυναίκες με βουλιμία και 20 υγιείς, χρησιμοποιώντας τεστ όπου έπρεπε να αναγνωρίσουν τη διεύθυνση ενός βέλους που δείχνει την οθόνη (αριστερά ή δεξιά) ανεξάρτητα από το σημείο που εμφανίζεται σε αυτήν.

Όπως δήλωσε η Marsh, ανακάλυψε ότι ασθενείς με βουλιμία είχαν χειρότερες επιδόσεις στο τεστ. Απάντησαν γρηγορότερα και με μεγαλύτερη παρορμητικότητα, ενώ έκαναν και περισσότερα λάθη.

Η ερευνήτρια θεωρεί ότι αυτό σχετίζεται με τη γενικότερη παρορμητικότητά τους, όχι μόνο όσον αφορά τη συμπεριφορά υπερφαγίας τους αλλά και την πολύ υψηλή εμφάνιση καταναλωτικής μανίας και κατάχρησης φαρμάκων που παρατηρείται σε αυτή την κατηγορία.

Ταυτόχρονα, όταν απεικονίστηκε ο εγκέφαλός τους κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας, οι γυναίκες με βουλιμία δεν ενεργοποίησαν το κογχομετωπιαίο-ραβδωτό κύκλωμα το ίδιο καλά όσο οι υγιείς γυναίκες. Το εγκεφαλικό αυτό κύκλωμα είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της συμπεριφοράς.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η ανικανότητα των βουλιμικών να απασχολούν αυτές τις κύριες νευρικές οδούς του εγκεφάλου συμβάλλει στην ανικανότητά τους να ρυθμίσουν την υπερβολική λήψη φαγητού και άλλες παρορμητικές συμπεριφορές.

Πηγές:
‘Archives of General Psychiatry’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]