Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι άνθρωποι που υποφέρουν από ημικρανίες βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αγχωδών και συναισθηματικών διαταραχών.

Σύμφωνα με τον Dr. Jitender Sareen, του Πανεπιστημίου της Manitoba, στον Καναδά, αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι η ημικρανία σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά ψυχικών διαταραχών. Ωστόσο, προηγούμενες έρευνες είχαν κάποιους περιορισμούς.

Για να διερευνήσει καλύτερα τη σχέση, ο Sareen και η ομάδα του ανέλυσαν στοιχεία γερμανικής έρευνας που διενεργήθηκε το διάστημα 1997-1999.

Σε 7.124 ενήλικες, ποσοστό 11,7% ανέφερε ιστορικό ημικρανίας. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, υπήρχε σημαντική σχέση μεταξύ ημικρανίας, τους προηγούμενους 12 μήνες, και εμφάνισης διαφόρων αγχωδών και συναισθηματικών διαταραχών.

Αν και η φύση της έρευνας δεν μπορεί να καθορίσει αιτιατή σχέση, υπάρχουν αρκετές πιθανές εξηγήσεις σχετικά με τη σχέση ημικρανίας και ψυχικών διαταραχών.

Πιθανόν κάποιος κοινός περιβαλλοντικός ή γενετικός παράγοντας επηρεάζει την ημικρανία και τις αγχώδεις-συναισθηματικές διαταραχές, εικάζουν οι ερευνητές. Αιτιατή σχέση μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει μεταξύ των ψυχικών διαταραχών και της ημικρανίας, προσθέτουν, σημειώνοντας ότι η νέα έρευνα και παλιές ανακάλυψαν ότι το άγχος συχνά εμφανίζεται πριν από την ημικρανία, η οποία συχνά προηγείται της κατάθλιψης.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘General Hospital Psychiatry’.

Πηγές:
‘General Hospital Psychiatry’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;