Της Σοφίας Νέτα

Ο Ελληνικός Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση σε συνεργασία με το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης αποκαλύπτει στοιχεία μιας νέας ευρωπαϊκής έρευνας σε γυναίκες με μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση, οι οποίες φαίνεται πως ανησυχούν ιδιαίτερα για το αν θα εμφανίσουν κύρτωμα στη σπονδυλική στήλη, (γνωστή και ως καμπούρα) και απώλεια ύψους.

Οι ερωτηθείσες, παράλληλα παραδέχονται πως αυτά τα συμπτώματα αποτελούν ένα μόνο μέρος της διαδικασίας της γήρανσης. Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως περίπου τα 3/4 (73%) των γυναικών που ερωτήθηκαν θα ήταν πολύ πιο συνειδητοποιημένα γύρω από την οστεοπόρωση αν είχαν αναπτύξει κύφωση.

Αυτό που δεν συνειδητοποιούν οι περισσότερες γυναίκες είναι ότι αυτά τα προβλήματα εμφανίζονται συχνά λόγω της οστεοπόρωσης, μιας ασθένειας η οποία οδηγεί προοδευτικά στην απώλεια ύψους και έχει συχνά σοβαρές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης και της κύφωσης.

Μάλιστα, ένα σοβαρό θέμα αποτελεί και το γεγονός πως το 30-50% των γυναικών αυτών θα υποστεί ένα κάταγμα που σχετίζεται με την οστεοπόρωση κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Ορισμένες από αυτές τις γυναίκες μάλιστα μπορεί να ζήσουν και την εμπειρία των πολλαπλών σπονδυλικών καταγμάτων, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική απώλεια ύψους και τελικά να καταλήξουν σε κύφωση, καθώς η κατάστασή τους εξελίσσεται.

Παρόλο που η εξέλιξη της κύφωσης και η απώλεια ύψους μπορούν να επιβραδυνθούν ή ακόμα και να αποφευχθούν με αποτελεσματικές θεραπείες οστεοπόρωσης, πολλές γυναίκες εξακολουθούν να μη λαμβάνουν σωστά τη θεραπεία τους ή να τη διακόπτουν, για παράδειγμα λόγω ανεπιθύμητων παρενεργειών, που όμως τις οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο μελλοντικών επιπλοκών.

Ο Καθηγητής Dieter Felsenberg, Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Μυοσκελετικών Παθήσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Βερολίνου σχολιάζει: ‘Λόγω της σιωπηλής φύσης της οστεοπόρωσης είναι δύσκολο να πούμε αν η θεραπεία είναι αποτελεσματική.

Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο οι γυναίκες με οστεοπόρωση να γνωρίζουν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της θεραπείας από την αρχή αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια στο να προλαμβάνονται σπονδυλικά κατάγματα αλλά και οι καταστροφικές συνέπειες αυτών’.

Τα σπονδυλικά κατάγματα είναι συχνά ‘σιωπηλά’ και δεν εμφανίζουν συμπτώματα μέχρι τη στιγμή που συμβαίνουν, και μπορεί να προκύψουν από απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως η μεταφορά των αγορών μας από το σούπερ μάρκετ ή κατά τη διάρκεια της καθαριότητας του νοικοκυριού μας.

Περισσότερα από τα 2/3 των σπονδυλικών καταγμάτων δεν γίνονται αντιληπτά, με αποτέλεσμα πολλαπλά επαναλαμβανόμενα κατάγματα να οδηγούν σε σωματική ανικανότητα και χρόνιους πόνους.

Εκτός από τις επιπτώσεις του κατάγματος, αυτές οι γυναίκες φάνηκαν ιδιαίτερα ανήσυχες για το ότι μπορεί να αλλάξει η αντίληψη των άλλων για αυτές αναφορικά με την εξωτερική τους εμφάνιση λόγω του κατάγματος.

Στην έρευνα ακόμη βρέθηκε πως η κοινή αντίληψη για τις γυναίκες με κύφωση είναι πως αυτές είναι ‘εύθραυστες’ (fragile) και ‘ευπαθείς’ (vulnerable). Παρ’ όλα αυτά, πάνω από 1 στις 5 γυναίκες (21%) δεν γνωρίζουν πως με το να μη λαμβάνουν τη θεραπεία τους μπορούν να οδηγηθούν σε απώλεια ύψους και κύφωση.

Ανησυχητικό δε είναι το γεγονός πως το 39% των γυναικών που ερωτήθηκαν, δεν θα ενημέρωναν τον γιατρό τους αν σταματούσαν τη θεραπεία, πράγμα το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο σπονδυλικού κατάγματος.

Η έρευνα σε νούμερα

  • 7 στις 10 γυναίκες πιστεύουν ότι το να χάνεις ύψος είναι μέρος της διαδικασίας της γήρανσης
  • Το 64% ανησυχεί στη σκέψη απώλειας ύψους
  • Σχεδόν τα ¾ των ερωτηθέντων ισχυρίζεται πως θα ήταν πολύ πιο συνειδητοποιημένο εάν η σπονδυλική τους στήλη είχε κυρτώσει
  • Περίπου 1 στις 4 ανησυχεί περισσότερο για τις επιπτώσεις της οστεοπόρωσης στην εξωτερική τους εμφάνιση παρά για την εσωτερική κατάσταση που προκαλείται
  • Το 81% των γυναικών μετά την μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση αισθάνεται πως καταβάλλει προσπάθειες για να διατηρήσει τον εαυτό του καλοδιατηρημένο αναλογικά με την ηλικία του.
  • Πάνω από 1 στις 5 γυναίκες (21%) δεν γνωρίζει ότι λαμβάνοντας τη θεραπεία της οστεοπόρωσης που ο γιατρός της έχει συστήσει, μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων
  • Παρομοίως, το 22% δεν είναι επίσης ενήμερο για τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις συχνές πτώσεις ή με το να είναι αισθητά πιο υπέρβαρος και περίπου το 1/3 (30%) δεν είναι ενήμερο για τις σημαντικές επιπτώσεις του να είσαι λιποβαρής
  • Το 38% πιστεύει ότι έχοντας μια σημαντική κύρτωση της σπονδυλικής στήλης δεν θα είναι σε θέση πλέον να παίζει με τα εγγόνια του
  • Η οστεοπόρωση μπορεί να επηρεάσει την ανεξαρτησία η οποία έχει να κάνει και με τις καθημερινές εργασίες και υποχρεώσεις
  • 6 στις 10 γυναίκες (60%) έπρεπε να σταματήσουν να κουβαλούν βαριές τσάντες από την αγορά λόγω της οστεοπόρωσης
  • Από αυτές που ακολουθούν σωστά τη φαρμακευτική τους αγωγή, κύρια
    ανησυχία τους ήταν η απώλεια ύψους, όπως εκφράστηκε από το 61% των γυναικών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο