Ο θηλασμός φαίνεται πως μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής πνευμονικής λοίμωξης και νοσηλείας στα νεογέννητα κορίτσια, αλλά όχι στα αγόρια. Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε νεογνά στο Μπουένος ‘Αιρες, από τον Dr.

Fernando Polack, του Πανεπιστημίου Vanderbilt Nashville του Τενεσί.

Τα αγόρια μπορεί ενδεχομένως να έχουν κάποια προστασία από το θηλασμό, σημειώνει ο Polack, αλλά η παρούσα έρευνα ενδεχομένως είναι πολύ μικρή για να εντοπίσει επαρκώς το όφελος.

Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν προηγούμενες έρευνες που έγιναν στις ΗΠΑ και την Αργεντινή, δήλωσε ο ερευνητής. Σε συνδυασμό υποδεικνύουν ότι οι μητέρες κοριτσιών θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη σημασία του θηλασμού όσον αφορά την προστασία των πνευμόνων των νεογνών.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν πώς ο θηλασμός μετέβαλε τον κίνδυνο πνευμονίας και νοσηλείας σε 323 νεογνά που εμφάνισαν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού σε μέση ηλικία 4,6 μηνών.

Γενικά, ποσοστό 77% των νεογνών θήλασαν, αναφέρει η ομάδα στο περιοδικό ‘Pediatric Infectious Disease Journal’.

Ιογενής πνευμονία εμφανίστηκε στο 23% των κοριτσιών που ταΐστηκαν με φόρμουλα, ενώ τα κορίτσια που θήλασαν την εμφάνισαν σε ποσοστό 5%. Η ανάγκη νοσηλείας ήταν μεγαλύτερη στην πρώτη ομάδα σε σχέση με τη δεύτερη, με ποσοστά 38% και 18% αντίστοιχα.

Η σχέση αυτή διατηρήθηκε και αφού έλαβαν υπόψη οι ερευνητές άλλους παράγοντες κινδύνου για λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως κάπνισμα στο σπίτι, ύπαρξη αδερφών ηλικίας 10 ετών και άνω, διαμονή σε πυκνοκατοικημένο περιβάλλον, ηλικία μικρότερη των 3 μηνών, παρουσία άλλων ιογενών λοιμώξεων και ιστορικό άσθματος στα μέλη της οικογένειας.

Οποιοδήποτε όφελος για τα αγόρια, αντίθετα, δεν ήταν στατιστικά σημαντικό.

Η ερευνητική ομάδα καλεί σε περαιτέρω έρευνα για να διερευνηθεί πώς ο θηλασμός επηρεάζει αγόρια και κορίτσια.

Πηγές:
‘Pediatric Infectious Disease Journal’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
ΚEΘΕΑ Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’