Επιστήμονες αναπτύσσουν φορητό πνεύμονα που ενδεχομένως θα μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα να ζήσουν φυσιολογική ζωή.

Δήλωσαν ότι η συσκευή τους, που οξυγονώνει το αίμα έξω από το σώμα πριν περάσει από τους πνεύμονες, ενδεχομένως θα αποτελέσει εναλλακτική λύση στις μεταμοσχεύσεις.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Swansea δηλώνουν ότι ενδεχομένως θα χρειαστούν πολλά χρόνια πριν η συσκευή σε μέγεθος θήκης γυαλιών γίνει διαθέσιμη.

Σύμφωνα με το British Lung Foundation, υπάρχουν περισσότερες από 40 παθήσεις που επηρεάζουν τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς και την ικανότητα ενός ανθρώπου να αναπνέει. Ανάμεσα τους ο καρκίνος του πνεύμονα, η φυματίωση, το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η κυστική ίνωση, η άπνοια, η γρίπη, η βρογχιολίτιδα και άλλες.

Η συσκευή μιμείται τη λειτουργία του πνεύμονα-παίρνοντας οξυγόνο και απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα από την κυκλοφορία του αίματος.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Bill Johns που συνέλαβε την ιδέα, είναι σημαντικό να βοηθηθούν άνθρωποι που βρίσκονται σε αναπηρική πολυθρόνα και να μπορέσουν να περπατήσουν και να λειτουργήσουν.

Ωστόσο, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια πριν η συσκευή γίνει διαθέσιμη προς χρήση ακόμα και σε πειραματικό επίπεδο, δήλωσε ο Chris Mulholland, επικεφαλής του British Lung Foundation.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά