Η ημικρανία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Ωστόσο, η έρευνα που δημοσιεύεται στο ‘British Medical Journal’ υπογραμμίζει ότι ο συνολικός κίνδυνος παραμένει χαμηλός. Επιπλέον, συνδέει τον πονοκέφαλο με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, θρόμβωσης και υπέρτασης. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι η ημικρανία στρεσάρει παραπάνω το σώμα όταν ήδη πολεμά με τον αυξημένο όγκο αίματος και τον καρδιακό παλμό.

Επίσης υποδεικνύει ότι πιθανόν η ημικρανία να αποτελεί σημάδι ότι το καρδιαγγειακό σύστημα δεν δουλεύει τόσο καλά όσο θα έπρεπε.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα κύτταρα που σχηματίζουν τα εσωτερικά τοιχώματα των αγγείων μπορεί ενδεχομένως να μη λειτουργούν το ίδιο καλά σε ανθρώπους με ημικρανία.

Η ημικρανία παρατηρείται σε ποσοστό που φθάνει το 26% σε γυναίκες με παιδιά μικρής ηλικίας και περίπου στο ένα τρίτο των γυναικών μεταξύ 35 και 39 ετών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου βάσισαν τα ευρήματα σε ανάλυση 33.956 εγκυμοσύνων από το 2000 έως το 2003.

Οι ημικρανίες στην εγκυμοσύνη συνδέονταν με 15πλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον σχετίζονταν με τριπλάσιο κίνδυνο θρόμβων στις φλέβες και διπλάσιο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου στην εγκυμοσύνη είναι χαμηλός, περίπου 4 περιστατικά ανα 100.000 γεννήσεις. Αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι γιατροί παρόλα αυτά θα πρέπει να προσέχουν όταν αντιμετωπίζουν μια έγκυο με ημικρανίες αντιμετωπίζοντας την κατάσταση σαν υποθετική ένδειξη καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Η ερευνήτρια, Cheryl Bushnell δήλωσε πως η έρευνα δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει γυναίκες που εμφανίζουν ημικρανία από το να συλλάβουν. Όπως δήλωσε, πολλές γυναίκες με ημικρανία προ της εγκυμοσύνης βελτιώνονται με την εγκυμοσύνη και δεν έχουν ποτέ πρόβλημα.

Η Joanne Murphy, από το Stroke Association, υπογράμμισε ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο στην εγκυμοσύνη είναι πολύ σπάνιο. Ωστόσο, συνεχίζει, η νέα έρευνα δείχνει ότι ορισμένες έγκυες με ημικρανίες βρίσκονται σε κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και πως θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους αν εμφανίζουν ημικρανίες.

Ο Dr Tim Chico,Καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, δήλωσε ότι η έρευνα βασίστηκε σε περιορισμένες πληροφορίες, που αποκτήθηκαν από τα αρχεία των ασθενών. Θεωρεί πως η έρευνα υποδεικνύει αλλά δεν αποδεικνύει ότι το να υποφέρει μια γυναίκα από ημικρανία μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού στην εγκυμοσύνη.


Πηγές:
‘British Medical Journal’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας