Οι γυναίκες που θηλάζουν μπορεί ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή προσβολή, καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αμερικανική έρευνα ανακάλυψε ότι γυναίκες που θήλασαν περισσότερο από ένα έτος είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τις παραπάνω νόσους σε σχέση με γυναίκες που δεν θήλασαν ποτέ. Ακόμα και ο θηλασμός για διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλής χοληστερόλης.



Η έρευνα έρχεται να προστεθεί στις αυξημένες ενδείξεις για τα οφέλη του θηλασμού στη μητέρα και στο νεογνό.

Η έρευνα έχει αποκαλύψει ότι ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει καρκίνο στις ωοθήκες, το μαστό καθώς και να παρουσιάσει οστεοπόρωση. Ο κατάλογος με τα οφέλη για το μωρό είναι μακρύς, με το θηλασμό να προστατεύει από παχυσαρκία, διαβήτη, άσθμα και μολύνσεις στο αυτί, το στομάχι και το στήθος.

Η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ εστίασε σε περίπου 140.000 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Κατά μέσον όρο πέρασαν 35 χρόνια από την τελευταία φορά που θήλασαν οι γυναίκες-υποδεικνύοντας ότι τα οφέλη διαρκούν δεκαετίες.

Εκτός από τη μείωση του κινδύνου καρδιοπαθειών, ο θηλασμός για περίοδο μεγαλύτερη του έτους φάνηκε να νειώνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά 12% και του διαβήτη και της υψηλής χοληστερόλης κατά 20% περίπου. Έχει προταθεί ότι ο θηλασμός μπορεί ενδεχομένως να περιορίσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων μειώνοντας τα αποθέματα λίπους στον οργανισμό.

Ωστόσο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η επίδραση είναι περισσότερο πολύπλοκη, καθώς επίσης παίζει ρόλο η απελευθέρωση ορμονών που προκαλούνται από το θηλασμό. Η ερευνήτρια Dr. Eleanor Bimla Schwarz δήλωσε ότι είναι γνωστό από χρόνια πως ο θηλασμός είναι σημαντικός για την υγεία των παιδιών και πως τώρα γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικός και για την υγεία των μητέρων.

Όπως δήλωσε, είναι σημαντικό μέρος του τρόπου με τον οποίο ο οργανισμός της γυναίκας ανακάμπτει από την εγκυμοσύνη. Όταν η διαδικασία διακόπτεται, οι γυναίκες είναι περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια.

Όσο περισσότερο θηλάζει μια μητέρα τόσο καλύτερο είναι και για τους δυο, καταλήγει η ερευνήτρια.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Obstetrics and Gynaecology.’

Πηγές:
‘Obstetrics and Gynaecology.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]