Άνθρωποι που υπόκεινται σε βαριατρικές επεμβάσεις, όπως γαστρική παράκαμψη ή δακτύλιο διπλασιάζουν τον κίνδυνο να υποφέρουν από κάταγμα, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Ερευνητές της Mayo Clinic των Η.Π.Α ανασκόπησαν περίπου 100 χειρουργικά περιστατικά που σημειώθηκαν σε διάστημα 21 ετών. Ανακάλυψαν ότι το ένα πέμπτο των ασθενών υπέφερε από κατάγματα-διπλάσιο ποσοστό για την ηλικία τους-με τα περισσότερα να συμβαίνουν στα χέρια και τα πόδια.

Στην έρευνα, 21 άτομα υπέστησαν κατάγματα σε διάστημα 7 ετών κατά μέσον όρο μετά την απώλεια βάρους ή τη βαριατρική επέμβαση.

Αν και τα περισσότερα κατάγματα αφορούσαν τα χέρια και τα πόδια αναφέρθηκαν επίσης κατάγματα στο ισχίο, τη σπονδυλική στήλη και το βραχίονα.

Οι ειδικοί ήδη γνωρίζουν ότι υπάρχει απώλεια οστικής πυκνότητας μετά από βαριατρική επέμβαση, αλλά δεν ήταν σαφές αν αυτό μεταφράζεται σε κατάγματα.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Elizabeth Haglind, δήλωσε ότι από την ανασκόπηση φάνηκε ότι ο κίνδυνος καταγμάτων μετά από τέτοιου είδους επέμβαση απώλειας βάρους κλινικά είναι σημαντικός. Όπως δήλωσε, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση αντιμετώπιζαν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν κάταγμα σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

Η ερευνήτρια δήλωσε πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα και να κατανοηθούν οι παράγοντες κινδύνου και οι μηχανισμοί που εμπλέκονται.

Η παχυσαρκία, καθώς και η επέμβαση για απώλεια κιλών είναι γνωστό πως επηρεάζουν την υγεία των οστών.

Η χρόνια έλλειψη βιταμίνης D και η μη επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι συνήθης με την παχυσαρκία και η βαριατρική επέμβαση θέτει σε κίνδυνο, λόγω κακής απορρόφησης και μειωμένης πρόσληψης από το στόμα.

Ο Dr David Haslam, του National Obesity Forum, δήλωσε ότι αν και η βαριατρική επέμβαση μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει το μελλοντικό κίνδυνο κατάγματος, τα οφέλη πιθανόν υπερτερούν όσον αφορά τη μείωση του βάρους και των παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως καρδιαγγειακές νόσοι και διαβήτης.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο ετήσιο συνέδριο της ενδοκρινολογικής εταιρίας των Η.Π.Α.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα