H απώλεια οστικής μάζας είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Οι σύγχρονες oρμονοθεραπείες βελτιώνουν σημαντικά την πορεία τους, σε σχέση με τον καρκίνο, αλλά η πολύχρονη χορήγησή τους αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Η εικόνα αυτή φαίνεται να βελτιώνεται αισθητά, όπως προκύπτει από μελέτη της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO).

Η μελέτη διενεργήθηκε σε 217 ασθενείς από την Αθήνα και την Πάτρα, εξήγησαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού, αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής κ. Χρήστος Μαρκόπουλος και η κ.

Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού 'Άλμα Ζωής'.

Αναφερόμενος στη μελέτη ο κ. Μαρκόπουλος είπε ότι σε αυτή συμμετείχαν μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες εμφάνιζαν ορμονοευαίσθητο καρκίνο του μαστού και είχαν ολοκληρώσει τη χειρουργική τους αντιμετώπιση και τη χημειοθεραπεία.

Οι γυναίκες αυτές, αποφασίστηκε να λάβουν ορμονοθεραπεία με τον Αναστολέα Αρωματάσης Αναστροζόλη.

Στην έναρξη και στη διάρκεια της μελέτης, υποβάλλονταν σε ειδικές εξετάσεις μέτρησης της οστικής πυκνότητας. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: σε εκείνες που εμφάνιζαν φυσιολογική οστική πυκνότητα, σε αυτές που είχαν οστεοπενία και σε εκείνες που είχαν ήδη αναπτύξει οστεοπόρωση λόγω ηλικίας και εμμηνόπαυσης.

Όλες οι ασθενείς έλαβαν ορμονοθεραπεία για την αντιμετώπιση του Καρκίνου τους με τον Αναστολέα Αρωματάσης Αναστροζόλη και συμπλήρωμα με βιταμίνη D και Ασβέστιο. Επιπλέον, οι ασθενείς με οστεοπόρωση, όπως και μία ομάδα από τις ασθενείς με οστεοπενία έλαβαν συμπληρωματικά και το διφωσφωνικό άλας Ριζενδρονάτη (ένα χάπι την εβδομάδα).

Ύστερα από δύο χρόνια θεραπεία και παρακολούθηση, από τα ευρήματα της μελέτης, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα: 

  • Η προσθήκη από του στόματος χορήγησης του διφωσφονικού Ριζενδρονάτη, σε συνδυασμό με συμπληρωματική χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D, σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με καρκίνο του μαστού και οστεοπενία, οι οποίες λαμβάνουν επικουρική ορμονοθεραπεία με Αναστραζόλη, έχει ευνοϊκή επίδραση στην οστική πυκνότητα της σπονδυλικής στήλης στους 24 μήνες.
  • Ο συνδυασμός αυτός, μπορεί να προλάβει τις επιπτώσεις στην οστική πυκνότητα σε μετεμμηνοπαυσιακές ασθενείς με καρκίνο του μαστού, οι οποίες λαμβάνουν επικουρική ορμονοθεραπεία με αναστραζόλη.

Η κ. Γαβριηλίδου ανέφερε ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού καλωσορίζει κάθε νεότερη εξέλιξη η οποία είναι αποτέλεσμα έρευνας με στόχο τη βελτίωση των θεραπειών για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Επεσήμανε επίσης ότι είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ελληνικοί ιατρικοί φορείς συμβάλλουν με αξιόλογες και αξιόπιστες μελέτες στον διεθνή αγώνα που γίνεται για την αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση της ασθένειας και προσκάλεσε τις ασθενείς να συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες που στοχεύουν στη βελτίωση των θεραπειών.

Καρκίνος μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι το συχνότερο κακόηθες νεόπλασμα που προσβάλλει τις γυναίκες. Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι υπάρχουν 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού ετησίως, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται σε 370.000 το χρόνο.

Παρά την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της νόσου, ο αριθμός των θανάτων ελαττώνεται. Αυτό οφείλεται στη βελτίωση των προγραμμάτων έγκαιρης διάγνωσης και στην εξέλιξη των θεραπευτικών μέσων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η περαιτέρω βελτίωση των προγραμμάτων αυτών θα σώσει σημαντικά περισσότερες ζωές.

Ο συστηματικός έλεγχος με μαστογραφία – είπαν – μπορεί να ανιχνεύσει όγκο διαμέτρου 1,1 εκατοστού, όταν στην τυχαία ανεύρεση του όγκου, η διάμετρός του είναι συνήθως πάνω από τρεις φορές μεγαλύτερη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα