Ερευνητές κατέταξαν το solarium και άλλες πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) στην κορυφαία κατηγορία κινδύνου για καρκίνο, θεωρώντας τες το ίδιο θανατηφόρες με το αρσενικό και το αέριο μουστάρδας. Εδώ και χρόνια, επιστήμονες περιέγραφαν το solarium και την ακτινοβολία UV σαν πιθανά καρκινογόνα.

Νέα ανάλυση 20 ερευνών καταλήγει πως ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος αυξάνει κατά 75% όταν οι άνθρωποι αρχίζουν το solarium πριν την ηλικία των 30 ετών. Ειδικοί ανακάλυψαν επίσης ότι όλοι οι τύποι ακτινοβολίας UV προκάλεσαν ανησυχητικές μεταλλάξεις σε ποντικούς, απόδειξη ότι η ακτινοβολία είναι καρκινογόνος.

Προηγουμένως μόνο ένας τύπος ακτινοβολίας UV εθεωρείτο θανατηφόρος.

Η νέα κατάταξη σημαίνει πως το solarium και άλλες πηγές ακτινοβολίας UV είναι αδιαμφισβήτητα αιτίες καρκίνου, όπως μεταξύ άλλων, είναι ο καπνός και ο ιός της ηπατίτιδας Β, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Lancet Oncology’ από ειδικούς της Διεθνούς Ένωσης για την Έρευνα στον Καρκίνο, στη Λυών. Ο ερευνητής Vincent Cogliano, δήλωσε πως οι άνθρωποι θα πρέπει να θυμούνται τους κινδύνους του solarium.

Οι περισσότερες λάμπες που χρησιμοποιούνται στο solarium εκλύουν κυρίως υπεριώδη ακτινοβολία που προκαλεί καρκίνο του δέρματος και του οφθαλμού, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η κατάταξη του solarium ως καρκινογόνου αμφισβητείται από την Kathy Banks, του Sunbed Association, που εκπροσωπεί τους ευρωπαίους κατασκευαστές και χειριστές solarium. Όπως δήλωσε, το γεγονός που συνεχώς αγνοείται είναι πως δεν έχει αποδειχτεί σχέση μεταξύ της υπεύθυνης χρήσης του και του καρκίνου του δέρματος.

Πρόσθεσε οτι οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν τις συσκευές λιγότερο από 20 φορές το χρόνο.

Αλλά καθώς η χρήση του solarium έχει αυξηθεί στους ανθρώπους κάτω των 30 ετών, οι γιατροί έχουν παρατηρήσει παράλληλη αύξηση των περιστατικών καρκίνου του δέρματος σε νέους ανθρώπους. Στη Βρετανία, το μελάνωμα είναι ο πρώτος καρκίνος που διαγιγνώσκεται σε γυναίκες που βρίσκονται στην ηλικία των 20 περίπου.

Προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ότι άνθρωποι νεαρότερης ηλικίας που έκαναν τακτικά solarium είχαν οκταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα σε σχέση με ανθρώπους που δεν τα χρησιμοποιούσαν ποτέ.

Στο παρελθόν, ο Π.Ο.Υ προειδοποιούσε τους νέους κάτω των 18 ετών να απέχουν από το solarium.

Ο Cogliano προειδοποιεί ότι η ακτινοβολία UV είναι ανθυγιεινή είτε προέρχεται από τον ήλιο είτε από το τεχνητό μαύρισμα.

Πηγές:
‘Lancet Oncology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Το ποντάρισμα των traders στην ψυχεδελική αναγέννηση