Οι άντρες που εμφανίζουν στηθάγχη έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με τις γυναίκες να παρουσιάσουν περαιτέρω σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άντρες ασθενείς είχαν διπλάσιες πιθανότητες για καρδιακή προσβολή και σχεδόν τριπλάσια για θάνατο λόγω καρδιακής νόσου.

Η στηθάγχη, ένα είδος πόνου στο στήθος, είναι συχνή και μπορεί να αποτελεί το πρώτο σημάδι καρδιοπάθειας.

Η ερευνητική ομάδα εστίασε σε 1.785 ασθενείς, στη Σκοτία, που είχαν διαγνωσθεί με στηθάγχη μεταξύ του 1998-2001 και παρακολούθησε την εξέλιξή τους για 5 χρόνια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το να είναι ο ασθενής άντρας, μεγαλύτερης ηλικίας και καπνιστής συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Οι ίδιοι παράγοντες, μαζί με την παχυσαρκία, σχετίζονταν επίσης με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο.

Οι άντρες ήταν περισσότερο πιθανό από τις γυναίκες να υποστούν αγγειοπλαστική για τη διάνοιξη των κλειστών αρτηριών ή επέμβαση μπαι πας. Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Brian Buckley, δήλωσε ότι δεν είναι σαφείς οι λόγοι για τους οποίους οι άντρες φαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα ενδεχομένως είναι πως οι άντρες είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθούν τις ιατρικές συμβουλές μετά τη διάγνωση. Άλλοι υποψιάζονται ότι οι άντρες δεν επισκέπτονται τον γιατρό τους παρά μόνο όταν η κατάσταση έχει προχωρήσει.

Οι γυναίκες επίσης εκτιμάται ότι προστατεύονται από τα οιστρογόνα τους. Ο Dr. Buckley δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε πως οι άντρες, χωρίς αμφιβολία, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο με αποτέλεσμα να στραφεί το ενδιαφέρον των μελλοντικών ερευνών στις αιτίες.

Δήλωσε πως το μήνυμα της έρευνας είναι πως οι άνθρωποι με στηθάγχη θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο περισσότερο σοβαρής νόσου. Θεωρεί πως δεν θα πρέπει να πανικοβληθούν αλλά να λάβουν σοβαρά υπόψη τις οδηγίες του γιατρού τους όσον αφορά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής και την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Ο Dr. Mike Knapton, του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, δήλωσε πως η έρευνα είναι σημαντική επειδή βασίστηκε σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων που ζούνε στην κοινότητα παρά σε περιβάλλον νοσοκομείου. Δήλωσε πως η έρευνα επιβεβαιώνει πως το κάπνισμα και η παχυσαρκία αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο.

Θεωρεί πως αυτά είναι ευχάριστα νέα για ανθρώπους που εμφανίζουν στηθάγχη, καθώς η έρευνα δείχνει πως ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξουν τρόπο ζωής ή να σταματήσουν το κάπνισμα.

Η έρευνα, του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας, δημοσιεύεται στο περιοδικό 'British Medical Journal.'

Πηγές:
'British Medical Journal.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο