Μια γυναίκα που έχει μητέρα ή αδερφή με καρκίνο στο μαστό θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά να θηλάσει το μωρό της, σύμφωνα με συμβουλές ερευνητών.

Σε μακροχρόνια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 60.000 γυναίκες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό- σε στενή συγγενή- καρκίνου στο μαστό είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό πριν την εμμηνόπαυση, αν είχαν θηλάσει τα μωρά τους σε σχέση με γυναίκες που δεν θήλασαν.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Alison M. Stuebe, του Πανεπιστημίου της βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, δήλωσε ότι ο θηλασμός είναι καλός για τις μητέρες και τα μωρά.

Τα ευρήματα προέρχονται από στοιχεία 60.075 γυναικών που έλαβαν μέρος σε έρευνα που διήρκεσε από το 1997 έως το 2005. Μέχρι το τέλος του 2005, 608 γυναίκες, ποσοστό 1%, είχαν εμφανίσει καρκίνο ο του μαστού σε ηλικία 46 ετών κατά μέσον όρο, αναφέρουν οι Stuebe και οι συνεργάτες της στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine’.

Επιπλέον, ανέφεραν ότι γυναίκες που είχαν μητέρα, αδερφή ή στενή συγγενή με καρκίνο στο μαστό εμφάνιζαν 59% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου αν είχαν θηλάσει.

Το ποσοστό μείωσης κινδύνου ήταν ευνοϊκά συγκρίσιμο με αυτό που εμφάνιζαν γυναίκες που βρίσκονταν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στο μαστό και λάμβαναν θεραπεία με την ορμόνη ταμοξιφένη για να εμποδίσουν τον καρκίνο.

Δεν φάνηκε σχέση μεταξύ θηλασμού και καρκίνου στο μαστό σε γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Ωστόσο, η Stuebe ανακάλυψε ότι οι γυναίκες που δεν θήλαζαν αλλά χρησιμοποίησαν φάρμακα για να αναστείλουν την παραγωγή γάλακτος είχαν κατά 42% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό σε σχέση με γυναίκες που ούτε θήλασαν ούτε χρησιμοποίησαν φάρμακα.

Η σχέση μπορεί να συνδέεται με πρόβλημα που αφορά τη διαδικασία με την οποία ο ιστός του μαστού επιστρέφει στην κατάσταση που ήταν πριν την εγκυμοσύνη. Αν μια γυναίκα δεν θηλάσει εμφανίζει απότομη διόγκωση και ο ιστός μπορεί ενδεχομένως να παρουσιάσει προοδευτικά φλεγμονή, η οποία μπορεί πιθανό να σχετίζεται με τον καρκίνο στο μαστό.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι και ο θηλασμός και η χρήση φαρμάκων που αναστέλλουν την παραγωγή γάλακτος εμποδίζουν τη φλεγμονή. Στη νέα έρευνα, ποσοστό περίπου 70% των γυναικών που επέλεξαν να μη θηλάσουν δήλωσαν ότι έλαβαν φάρμακα για να αναστείλουν την παραγωγή γάλακτος.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι ο θηλασμός συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία στη μητέρα και στο παιδί.

Πηγές:
‘Archives of Internal Medicine’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]