Στο πλαίσιο της 31ης Ετήσιας Συνάντησης της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα των Οστών (American Society for Bone Mineral Research: ASBMR), η εταιρεία βιοτεχνολογίας Amgen ανακοίνωσε νέα δεδομένα, τα οποία αναδεικνύουν το βαθμό συσχέτισης που υπάρχει ανάμεσα στην ικανοποίηση από τη θεραπεία και τη συμμόρφωση σε αυτή, με τη μείωση του κινδύνου κατάγματος σε γυναίκες με μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση.

Eιδικότερα, τα νέα αυτά δεδομένα αντλήθηκαν από την Προοπτική Μελέτη Παρατήρησης Διερεύνησης της Εμπειρίας που σχετίζεται με την Οστική Απώλεια (Prospective Observational Scientific Study Investigation Bone Loss Experience: POSSIBLE US™), στην οποία συμμετείχαν 5.015 ασθενείς, η πλειοψηφία των οποίων κατά την εισαγωγή στη μελέτη ελάμβανε ένα από του στόματος διφωσφονικό φάρμακο.

Οι ασθενείς κάθε έξι μήνες συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο μέτρησης της ικανοποίησής τους σχετικά με την ευκολία χορήγησης, την αποτελεσματικότητα και τις ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας. Τα αποτελέσματα της μελέτης κατέδειξαν τα ακόλουθα:

  • Οι γυναίκες που ήταν λιγότερο ικανοποιημένες από τη θεραπεία τους ήταν περισσότερο πιθανό να διακόψουν ή να αλλάξουν τη θεραπεία τους σε σχέση με τις γυναίκες οι οποίες ήταν περισσότερο ικανοποιημένες.
  • Το 25% των ασθενών (n=2402) ανέφερε ότι διέκοψε την αρχική του θεραπεία κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της μελέτης, ενώ το 7% άλλαξε τη θεραπεία του.
  • Οι γυναίκες που δήλωσαν λιγότερο ικανοποιημένες από την ευκολία χορήγησης της θεραπείας αποτέλεσαν το 39% του συνολικού δείγματος και παρουσίασαν μεγαλύτερη πιθανότητα να διακόψουν ή να αλλάξουν την αρχική τους θεραπεία. Η ίδια τάση για αλλαγή ή διακοπή της θεραπείας καταγράφηκε και από τις γυναίκες που δήλωσαν λιγότερο ικανοποιημένες από την αποτελεσματικότητα της θεραπείας (25%).
  • Επιπλέον, από τις γυναίκες που ανέφεραν μετρίου ή σοβαρού βαθμού ανεπιθύμητες ενέργειες, αυτές οι οποίες ήταν λιγότερο ικανοποιημένες από τη θεραπεία τους παρουσίασαν 61% περισσότερες πιθανότητες να διακόψουν ή να αλλάξουν θεραπεία.

Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του συνεδρίου η Αmgen ανακοίνωσε επιπρόσθετα, προκαταρκτικά αποτελέσματα από μία παρόμοια μελέτη στην Ευρώπη (POSSIBLE EU®), η οποία σχεδιάστηκε με σκοπό την περιγραφή των χαρακτηριστικών και της διαχείρισης των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών (N=3.403) που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την οστική απώλεια σε 5 χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Αγγλία).

Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν με τη χρήση ερωτηματολογίων που απευθύνονταν σε ιατρούς κατά την έναρξη της μελέτης και ανά τρίμηνο κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης, κατά την έναρξη της μελέτης η πλειοψηφία (84%) των ασθενών λάμβανε θεραπεία με από του στόματος διφωσφονικά και το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών (31%) λάμβανε 5 ή περισσότερες συνοδές θεραπείες.

Τα προβλήματα από το ανώτερο γαστρεντερικό ήταν συχνά σε αυτόν τον πληθυσμό, ιδιαίτερα στους ασθενείς που άλλαξαν τη θεραπεία τους κατά την έναρξη της μελέτης.

Τέλος, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η ανακοίνωση δύο αναδρομικών αναλύσεων, οι οποίες αποτέλεσαν μέρος μελέτης που στόχευε να διερευνήσει τον αντίκτυπο της συμμόρφωσης στη θεραπεία

  • στον κίνδυνο εμφάνισης κατάγματος
  • στη νοσηλεία και
  • στο κόστος ιατρικής περίθαλψης.

Οι εν λόγω αναλύσεις στηρίχθηκαν στην καταγραφή δεδομένων 32.573 γυναικών που ξεκίνησαν θεραπεία με αλενδρονάτη, ρισεδρονάτη, τεριπαρατίδη, ιβανδρονάτη ή ραλοξιφαίνη -κατά τη διάρκεια ενός εκτενούς αμερικάνικου σχεδίου υγείας- και κατέδειξαν τα ακόλουθα:

  • Οι ασθενείς με κακή συμμόρφωση στη θεραπεία παρουσίασαν μεγαλύτερο κατά 20,4% κίνδυνο για κάταγμα σε σύγκριση με τους ασθενείς που ελάμβαναν με συνέπεια τη θεραπεία τους (p<0.0001).
  • Επιπρόσθετα, οι ασθενείς με κακή συμμόρφωση στη θεραπεία παρουσίασαν κατά 31,2% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσηλευθούν (p<0.001) και υψηλότερο κατά 11.4% μέσο κόστος νοσηλείας (p=0.001), ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη και άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά όπως η συνοσηρότητα, το προηγούμενο ιστορικό κατάγματος και η νοσηλεία.
  • Το μέσο μηνιαίο κόστος νοσηλείας ήταν σημαντικά υψηλότερο για τους ασθενείς με κακή συμμόρφωση ($507) συγκριτικά με το αντίστοιχο των ασθενών που ελάμβαναν με συνέπεια τη θεραπεία τους ($405).

Τα αποτελέσματα των ανωτέρω μελετών σχολίασε ο David Macarios, Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών της Υγείας της Amgen: ‘Τα εν λόγω δεδομένα ενισχύουν την αντίληψή μας σχετικά με τους λόγους για τους οποίους πολλές γυναίκες διακόπτουν τις τρέχουσες θεραπείες για την οστεοπόρωση, αναδεικνύοντας ότι η ευκολία χορήγησης, η αποτελεσματικότητα και οι ανεπιθύμητες ενέργειες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη συμμόρφωση της θεραπείας.

Η νέα αυτή έρευνα ενισχύει την άποψη ότι η περιορισμένη συμμόρφωση στη θεραπεία δύναται να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των καταγμάτων, την πιο συχνή εισαγωγή στο νοσοκομείο και το υψηλότερο κόστος ιατρικής φροντίδας’.

Οστεοπόρωση: Επίπτωση και Επιπολασμός

Συχνά αναφερόμενη και ως η ‘σιωπηλή επιδημία’, η οστεοπόρωση συνιστά ένα παγκόσμιο πρόβλημα, του οποίου η σημασία ολοένα και αυξάνεται, δεδομένης όχι μόνο της αύξησης αλλά και της γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνώρισε πρόσφατα την οστεοπόρωση ως ένα πρόβλημα υγείας υψίστης σημασίας μαζί με άλλες μείζονες μη μεταδοτικές παθήσεις.

Ο οικονομικός αντίκτυπος της οστεοπόρωσης είναι συγκρίσιμος με εκείνον άλλων σοβαρών χρόνιων παθήσεων. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το κόστος που συνδέεται με τα οστεοπορωτικά κατάγματα είναι παρόμοιο με αυτό των καρδιαγγειακών παθήσεων και του άσθματος.

Έχει ήδη αναφερθεί ότι η οστεοπόρωση οδηγεί σε περισσότερες μέρες νοσηλείας από ότι το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και ο καρκίνος του μαστού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]