Ελπιδοφόρα μηνύματα στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού δίνει η τεχνική της ελαστογραφίας, η οποία παράλληλα μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα όργανα του σώματος, όπως ο θυρεοειδής και το ήπαρ.

Την τεχνική αυτή εφαρμόζει το Ιασώ, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τις ενδιαφερόμενες που πραγματοποιούν μαστογραφία στο μαιευτήριο.

Στο Ιασώ πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 12.000-13.000 μαστογραφίες το χρόνο και 2.500 υπέρηχοι ετησίως, ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση του μαιευτηρίου είναι το πρώτο μαιευτήριο που εφαρμόζει την τεχνική Shearwave Ελαστογραφία, για ανίχνευση ύποπτων μορφωμάτων στην περιοχή του μαστού με μεγάλη ακρίβεια, δίνοντας αξιόπιστες ενδείξεις.

Τα Shearwaves είναι κύματα ήχου που κινούνται ανάλογα με τη σκληρότητα των ιστών μέσα στο σώμα, κάθετα προς τα κύματα που παράγουν και ανιχνεύουν οι κεφαλές των υπερήχων. Κατά τη διάγνωση ύποπτων μορφωμάτων στο μαστό και ειδικότερα κατηγορίας 3 και 4 κατά BIRADS, όπου υπάρχει η πιθανότητα κακοήθειας, η τεχνική Ελαστογραφίας έρχεται να προσθέσει διαγνωστική αυτοπεποίθηση και ακρίβεια στον ακτινοδιαγνώστη, καθώς και σημαντικές πληροφορίες που οδηγούν στην ακριβή αξιολόγηση μίας βλάβης.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να εντοπιστεί εγκαίρως μία κακοήθεια που θα περνούσε απαρατήρητη, αλλά και να αποφευχθεί μία άσκοπη βιοψία και ταλαιπωρία του ασθενούς, εάν τελικά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Διευθυντής του Κέντρου Μαστογραφίας του Ιασώ, κ. Αβραάμ Γκιάτας, ο αριθμός των μαστογραφιών τα τελευταία χρόνια συνεχώς και πληθαίνει, καθώς όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία όλο και περισσότερες γυναίκες καταφεύγουν στην εξέταση της μαστογραφίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management