Σε νέα 48ωρη απεργία προχωρούν οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα και την Τρίτη, 10 και 11 Μαΐου, δηλώνοντας ανυποχώρητοι στις αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του φαρμακείου.

Κινητοποιήσεις αποφάσισε την Παρασκευή και η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του κλάδου για τη μη τήρηση της συλλογικής σύμβασης από την πλευρά του υπουργείου Υγείας.

Έντεκα χιλιάδες (11.000) φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά μετά την απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Παρασκευής, να προχωρήσει στη νέα Πανελλαδική απεργία, με κυρίαρχο αίτημα να υπάρξει ρητή, κατηγορηματική, έγγραφη δέσμευση ότι θα βρεθούν οι δικλίδες ασφαλείας που θα αποτρέψουν την είσοδο ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της φαρμακευτικής περίθαλψης, πράγμα που σημαίνει τεράστια επικινδυνότητα για την υγεία των πολιτών.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, ‘Καθεστώς ανταγωνισμού στις τιμές των φαρμάκων και στη δομή των φαρμακείων δεν μπορεί να γίνει χωρίς σημαντική βλάβη των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Κανένα όφελος δεν πρόκειται να υπάρξει για την χειμαζόμενη οικονομικά χώρα μας παρά μόνο για τα μεγάλα συμφέροντα και τις τράπεζες που τα χρηματοδοτούν.

Οι φαρμακοποιοί αγωνίζονται για να διατηρήσουν οι πολίτες το δικαίωμα τους, να έχουν το φάρμακο τους όταν το χρειάζονται. Αντιστέκονται στη δημιουργία υπερκερδών σε βάρος της υγείας των πολιτών, που οδηγεί και στην υποθήκευση των ασφαλιστικών ταμείων.

Το σύμφωνο σταθερότητας αντιμετωπίζει την υγεία και το φάρμακο ως αγοραίο είδος!!!

Οι φαρμακοποιοί, εφ όσον υλοποιηθεί η παραπάνω δέσμευση, δηλώνουν έτοιμοι να προσέλθουν σε διάλογο και ζητούν από την κυβέρνηση να καταθέσει με πλήρη σαφήνεια την πολιτική της για το φάρμακο και το φαρμακείο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα’ σημειώνει ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ.

κος Δημήτρης Βαγιωνάς και υπογραμμίζει

‘Δεν μπορεί η πολιτεία να χτυπά το ελληνικό φαρμακείο επειδή δεν μπορεί να διορθώσει τις δικές της αδυναμίες και ελλείψεις στο σύστημα Υγείας. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο ανά πάσα στιγμή. Ο Π.Φ.Σ. έχει σαφείς προτάσεις που αποβλέπουν στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και την σωτηρία των ασφαλιστικών ταμείων’.


Οι φαρμακοποιοί αν χρειαστεί, θα συνεχίσουν με κυλιόμενες 48ωρες απεργίες με στόχο την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Οι γιατροί

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) αποφάσισε να καλύψει τις επισχέσεις εργασίας που θα αποφασίσουν οι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα.

Αποφάσισε, επίσης, να πραγματοποιήσει 48ωρη πανελλαδική απεργία κατά την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή και μία 24ωρη σΣε περίπτωση που υπάρξει παράταση του χρόνου συζήτησης του ίδιου νομοσχεδίου.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις πως η ζωή δεν έχει νόημα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση