Μείωση από 4% έως 9% στον αριθμό των καπνιστών στην Ελλάδα, προκύπτει από σειρά μελετών που πραγματοποιεί το υπουργείο Υγείας.

Παρά την αποτυχία πλήρους εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, οι Έλληνες φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι μόνο κερδισμένοι θα βγουν διακόπτοντας την καπνιστική συνήθεια.

Το κάπνισμα αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, αντικείμενο συζήτησης στη Σύνοδο των υπουργών Υγείας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα: ‘ Η απάντηση στα σοβαρά νοσήματα της εποχής μας είναι η πρόληψη’, ανέφεραν την Τρίτη ο υπουργός Υγείας κ.

Ανδρέας Λοβέρδος και ο γ. γραμματέας κ. Αντώνης Δημόπουλος.

Ο κ. Δημόπουλος επικαλούμενος ευρήματα 3 μελετών είπε ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να αλλάζει αισθητά, καθώς παρατηρείται μείωση του καπνίσματος και διπλασιασμός της χρήσης των ιατρείων καπνίσματος που λειτουργούν στα νοσοκομεία.

Πρόστιμα

Ο γ. γραμματέας χαρακτήρισε αναγκαίο κακό τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους δεν τηρούν τον αντικαπνιστικό νόμο, τα οποία ανέρχονται στο 1 εκατ. ευρώ. Η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού είπε ότι η γραμμή 1142 έχει δεχτεί συνολικά 23.000 καταγγελίες για παραβάσεις του νόμου.

Στον αντίποδα όλο και περισσότεροι Έλληνες δηλώνουν ότι δεν καπνίζουν κατά την έξοδό τους (66,5% από 61,9%). Το 69% των ερωτηθέντων θεωρούν θετική εξέλιξη το νόμο για το κάπνισμα, ενώ παρατηρείται σχεδόν διπλασιασμός εκείνων που αποφεύγουν να καπνίζουν μέσα στο σπίτι (37,9% από 20%).

Η κ. Κρεμαστινού έδωσε έμφαση στην εικόνα που δίνουν οι επαγγελματίες υγείας, σημειώνοντας ότι μια νοσηλεύτρια που καπνίζει ισοδυναμεί με μια διαφήμιση για το τσιγάρο αξίας 50 εκατ. ευρώ.

Δ.Κ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna