Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Ένας στους δύο Έλληνες έχει πάθει ηλιακό έγκαυμα πριν κλείσει το 18ο έτος της ζωής του, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πέντε εγκαύματα κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας τριπλασιάζουν τον κίνδυνο ν΄αναπτύξει κάποιος καρκίνο του δέρματος στην ηλικία των 50 ετών.

Οι καρκίνοι του δέρματος και το μελάνωμα έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά σε σχέση με το παρελθόν. Όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής δερματολογικής Εταιρίας καθηγητής δερματολογίας Ανδρέας Κατσάμπας κάποιος που γεννήθηκε το 1935 έχει 1 πιθανότητα στις 1500 να προσβληθεί από μελάνωμα, ενώ κάποιος που θα γεννηθεί το 2010 έχει 1 στις 50! Για την κατάσταση αυτή ευθύνεται τόσο η τρύπα του όζοντος όσο και η μόδα της ηλιοθεραπείας που δυστυχώς δεν λέει να περάσει.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο τον διατρέχουν οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ...υπάλληλοι γραφείου, που ενώ είναι κλεισμένοι όλο τον χρόνο στα γραφεία τους και το καλοκαίρι εκτίθενται απότομα στον ήλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μελάνωμα έχει χαρακτηρισθεί ως ασθένεια του 'λευκού κολάρου' καθώς απειλεί περισσότερο όσους εργάζονται σε κλειστούς χώρους.

Οι ειδικοί πάντως συνιστούν να κυκλοφορούμε με αντηλιακή προστασία κάθε μέρα ακόμη και μέσα στην πόλη!

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μελανώματος και την Ελληνική Εβδομάδα κατά του καρκίνου του δέρματος (7-11 Μαΐου) οι επιστήμονες καλούν τους ενήλικες σε όλη την Ελλάδα να υποβληθούν σε δωρεάν δερματικές εξετάσεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στην τηλεφωνική γραμμή 8008018060 προκειμένου να ενημερωθούν σε ποιο δερματολόγο της περιοχής τους μπορούν ν' απευθυνθούν για τη δωρεάν εξέταση, που όπως έχει αποδειχθεί σώζει ζωές.

Ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης σημείωσε ότι σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, το μεγαλύτερο ποσοστό ηλιακής ακτινοβολίας, περίπου το 80% , το προσλαμβάνουμε μέχρι την ηλικία των 21 ετών .Μάλιστα ένα μεγάλο μέρος της πρόσληψης ηλιακής ακτινοβολίας γίνεται μέσα στα πλαίσια των σχολικών δραστηριοτήτων.

Γι΄αυτό, πρόσθεσε, θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια οι μαθητές να είναι προστατευμένοι από την ηλιακή ακτινοβολία κατά την διάρκεια του διαλείμματος, των αθλοπαιδιών ή των εκδρομών.
Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να υπάρξει ενημέρωση των εκπαιδευτικών, των γονέων και των ίδιων των παιδιών για την χρήση μέτρων ηλιοπροστασίας.

Ειδικότερα θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια οι αθλητικές δραστηριότητες εντός και εκτός σχολείου (τένις, μπάσκετ, βόλεϊ κ.λ.π.) να γίνονται σε μέρη με σκιά.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα μπορεί να ακολουθείται ο κανόνας πρόληψης που επιτάσσει την αποφυγή της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.
Ο Δήμος Αμαρουσίου ξεκίνησε μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης για τους κινδύνους από την ηλιακή ακτινοβολία με σύνθημα 'Ασφαλής Ήλιος', στα πλαίσια της οποίας διανέμεται ενημερωτικό υλικό σε όλα τα παιδιά των σχολείων του Δήμου, ενημερωτική επιστολή στους γονείς ή τους κηδεμόνες, ενώ στην πλατεία Ευτέρπης θα λειτουργεί περίπτερο διανομής ενημερωτικού υλικού.

Βασικά μέτρα πρόληψης:

  • αποφύγετε την αλόγιστη έκθεση στον ήλιο.
  • προστατεύσετε τα παιδιά από τα ηλιακά εγκαύματα
  • μη τραυματίζετε τους σπίλους
  • κάνετε τακτική αυτοεξέταση των σπίλων καθώς και χαρτογράφησή τους από δερματολόγο.


Σύντομα θα λειτουργήσει και το ενημερωτικό site http://www.epidermida.gr/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Nέος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων με τις τοπικές κοινωνίες για τα τρία νέα νοσοκομεία ΙΣΝ
Συμμετοχή της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα κρίσιμα Φάρμακα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών