Τις προϋποθέσεις κάλυψης οξυγόνου ή ενοικίασης συμπυκνωτή σε ασφαλισμένους του με αναπνευστικά προβλήματα, καθορίζει ο ΕΟΠΥΥ.

Σε σχετική εγκύκλιο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, επισημαίνεται ότι δικαιούχοι χορήγησης χρόνιας οξυγονοθεραπείας θεωρούνται οι ασφαλισμένοι:
  • Που έχουν τιμές αερίων αίματος (PaO2) <55 mm Hg ή κορεσμό αρτηριακού αίματος σε οξυγόνο (SaO2) <88% σε ηρεμία.
  • Που έχουν τιμές αερίων αίματος (PaO2) = 56-59 mm Hg ή κορεσμό αρτηριακού αίματος σε οξυγόνο SaO2<89% με σημεία ιστικής υποξίας (πνευμονική καρδία, πολυερυθραιμία, περιφερικά οιδήματα, νοητική σύγχυση).
  • Που παρουσιάζουν αποκορεσμό (SaO2<88%) στην άσκηση ή στον ύπνο.
Για την αναγνώριση προμήθειας οξυγόνου (αέριο) ή ενοικίασης συμπυκνωτή απαιτείται ιατρική γνωμάτευση ιατρού πνευμονολόγου,στην οποία θα αναφέρεται η πάθηση και η ανάγκη οξυγονοθεραπείας, το χρονικό διάστημα θεραπείας, η μηνιαία απαιτούμενη ποσότητα στην περίπτωση χρήσης αερίου οξυγόνου και θα αναγράφονται επ΄ αυτής οι μετρήσεις αερίων αίματος ή το αποτέλεσμα της οξυμετρίας.

Η ιατρική γνωμάτευση μπορεί να εκδοθεί από σχηματισμούς του ΕΣΥ, τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ (πολυιατρεία, ιατρεία πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ), συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς και από ιδιώτες πιστοποιημένους ιατρούς που έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και παραπομπής παρακλινικών εξετάσεων και μόνο ηλεκτρονικά.

Όταν ο ασφαλισμένος απευθύνεται σε πιστοποιημένο ιδιώτη ιατρό, ο οποίος συνταγογραφεί την χορήγηση της παροχής αυτής, το κόστος της επίσκεψης βαρύνει τον ίδιο και δεν αποδίδεται από τον φορέα.

Αποζημίωση

Για την αποζημίωση του οξυγόνου απαιτείται:
  • Αίτηση κατάθεσης δικαιολογητικών.
  • Ακριβές φωτοαντίγραφο της ιατρικής γνωμάτευσης, όπως αναλυτικά αναφέρεται, εγκεκριμένη από ελεγκτή ιατρού του Οργανισμού.
  • Απόδειξη λιανικής πώλησης ή δελτίο αποστολής – τιμολόγιο εξοφλημένο για αγορά αερίου οξυγόνου ή ενοικίαση συμπυκνωτή.
  • Υπεύθυνη Δήλωση του ασφαλισμένου ότι έκανε χρήση οξυγόνου (ο ίδιος ή το προστατευόμενο μέλος αυτού) για το μήνα ή τους μήνες που αναφέρονται στην απόδειξη.
Το ποσό κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό του ασφαλισμένου. Κατά την πρώτη υποβολή απαιτείται η προσκόμιση φωτοτυπίας της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τραπεζικού λογαριασμού του ασφαλισμένου.

Για ενοικίαση συμπυκνωτή αναγνωρίζεται δαπάνη 90 ευρώ το μήνα, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, χωρίς ποσοστό συμμετοχής.

Για αγορά αερίου οξυγόνου αναγνωρίζεται μηνιαία δαπάνη σύμφωνα με το προσκομισθέν τιμολόγιο.

Μέχρι ποσού των 90 ευρώ μηνιαίως (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), χορηγείταιχωρίς ποσοστό συμμετοχής, για επιπλέον δαπάνη άνω των 90 ευρώ χορηγείται μεποσοστό συμμετοχής 25%.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]