Toυ Δημήτρη Καραγιώργου

Ένα νεογέννητο έχασε χθες τη ζωή του, εξαιτίας έλλειψης κινητής μονάδας νεογνών.Το άτυχο παιδάκι γεννήθηκε πρόωρα με καισαρική στις 3 χθες το απόγευμα στη μαιευτική κλινική του ‘Τζανείου’. Αμέσως μετά τη γέννησή του, εμφάνισε καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα.

Στις 4 το απόγευμα, οι γιατροί του νοσοκομείου ζητούν από το ΕΚΑΒ κινητή μονάδα νεογνών, προκειμένου να διακομίσουν το παιδί στη μονάδα του Κρατικού της Νίκαιας.

Το ΕΚΑΒ διαθέτει μία κινητή μονάδα, καθώς οι αιτήσεις για διακομιδές δεν ξεπερνούν τις δύο το 24ωρο. Η τραγική σύμπτωση είναι ότι την ίδια ώρα, η μονάδα βρισκόταν καθ΄ οδόν προς το Αεροδρόμιο της Ελευσίνας, προκειμένου να παραλάβει άλλο νεογνό από την Κέρκυρα, το οποίο μεταφερόταν με μεταγωγικό C - 130.

Το Κέντρο του ΕΚΑΒ επικοινώνησε με το νοσοκομείο Παίδων ‘Αγία Σοφία’, το οποίο διαθέτει κι αυτό μία κινητή μονάδα. Η μονάδα αυτή, ωστόσο, δεν ήταν διαθέσιμη, καθώς είχε υποστεί βλάβη η θερμοκοιτίδα της.

Τελικά, η μονάδα του ΕΚΑΒ έφτασε στο ‘Τζάνειο’ στις 6.50 μ.μ., παρέλαβε το νεογέννητο, το οποίο όμως άφησε την τελευταία του πνοή στο ασθενοφόρο.

Από το υπουργείο Υγείας διατάχθηκε η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης, ενώ ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι υπογράφει σήμερα απόφαση για συνεργασία – σε ανάλογες περιπτώσεις – με τον ιδιωτικό τομέα.

Με δεδομένες τις ελλείψεις σε μονάδες, το ΕΚΑΒ είχε ξεκινήσει τον περασμένο Απρίλιο τη διαδικασία προμήθειας μίας ακόμη, αλλά οι διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κρούσματα λιστερίωσης από τυρί στη Γαλλία - Πρόωροι τοκετοί σε εγκύους
ΙΑΣΩ Παίδων: 12η Υβριδική Επιστημονική Ημερίδα ''Σύγχρονα Παιδιατρικά Θέματα''
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]