της Μάριον Κοντογιάννη

Επιστολή ενημέρωσης έστειλε ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» προς τον Υπουργό Υγείας και τους συναρμόδιους φορείς, σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει μετά την άρνηση της Επιτροπής Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους Ασθενών του ΕΟΠΥΥ, χορήγησης σε τρεις (τουλάχιστον) ασθενείς, στη συνέχιση της αγωγής τους.

Το σκεπτικό της εν λόγω επιτροπής ήταν ότι είχαν ήδη παρουσιάσει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, αν και οι ασθενείς αυτοί δεν είχαν ολοκληρώσει το πλήρες πρόγραμμα της φαρμακευτικής αγωγής τους.

Οι οδηγίες από την Επιτροπή Ιογενών Ηπατιτίδων του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι πολύ ξεκάθαρες και δεν υποδεικνύουν διακοπή της αγωγής όταν παρουσιάζεται μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, αλλά καθορίζουν με απόλυτο τρόπο πως, αυτό θα συμβεί στην αντίθετη περίπτωση. Θα πρέπει να γίνει διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής τους αν ανιχνευτεί ιικό φορτίο.

‘Οπως δήλωσε ο κ. Καλαμίτσης Πρόεδρος του Συλλόγου, και γνωρίζει όλη η ιατρική κοινότητα αν διακοπεί η θεραπεία χωρίς να χωρίς να ολοκληρωθεί ο χρόνος που χρειάζεται για να καταστραφεί τελείως ο ιός, τότε όχι μόνο οι ασθενείς κινδυνεύουν από υποτροπή (να νοσήσουν δηλαδή ξανά) αλλά και να αποκτήσουν ανοχή απέναντι στη φαρμακευτική αγωγή και να μην μπορούν να θεραπευτούν.

Όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, που ο αριθμός των ασθενών με ηπατίτιδας αυξάνεται με ιλιγγιώδης ρυθμούς. Αποτελεί περίπου το 2% του γενικού πληθυσμού και την ίδια στιγμή 8 περίπου στους 10 ασθενείς δεν γνωρίζουν καν, ότι νοσούν. Το τραγελαφικό της ιστορίας είναι ότι η επιτροπή που απέρριψε τη συνέχιση της αγωγής τους ασθενείς είναι η ίδια που τους ενέκρινε να την ξεκινήσουν!!!!!

Να υπενθυμίσουμε πως τα φάρμακα αυτά όπως ο αναστολέας πρωτεάσης δεν έχει τιμολογηθεί, και μέχρι τώρα η έγκρισή του δίνεται επιλεκτικά και μόνο από την συγκεκριμένη αρμόδια επιτροπή του ΕΟΠΥΥ.

Το οξύμωρο της ιστορίας είναι επίσης πως η φαρμακευτική αγωγή εγκρίνεται για επιβαρυμένους ασθενείς όπως οι κιρρωτικοί, ενώ διεθνώς πλέον τα συγκεκριμένα φάρμακα εγκρίνονται και για ασθενείς με μέτριες βλάβες του ήπατος στους οποίους η θεραπευτική ανταπόκριση είναι άριστη. Πριν από λίγη ώρα η Γενική Γραμματέας του ΥΥΚΑ Χριστίνα Παπανικολάου, εξέδωσε δελτίο τύπου για την έγκριση 100 περίπου νέων καινοτόμων φαρμάκων, το Σεπτέμβριο, με αξιολόγηση προτεραιότητας κατά τη διαδικασία της επιλογής τους…

Επισημαίνεται πως δεν έχει εκδοθεί δελτίο τιμών νέων και καινοτόμων φαρμάκων εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια, από τις εκάστοτε Πολιτειακές αρχές, αναβάλλοντας την έκδοσή του από μήνα σε τρίμηνο, ενώ με ερωτηματικό χαρακτηρίζεται ο ρόλος της συγκεκριμένης επιτροπής μετά από τέτοια δείγματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά