Σοκ προκαλούν περιπτώσεις υπερβάσεων στη συνταγογράφηση από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Γιατροί, φαρμακοποιοί και ασφαλισμένοι συμμετείχαν σε ένα 'πάρτι', το οποίο οδήγησε τον Οργανισμό στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Χαρακτηριστικές είναι περιπτώσεις που βρίσκονται στα χέρια του υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη και δημοσιεύτηκαν την Κυριακή στο 'Έθνος'.

Γενικός γιατρός της Μακεδονίας συνταγογράφησε 4.388 συνταγές μέσα σε έναν μήνα, αριθμός ο οποίος αναλογεί σε 150 έως 200 συνταγές την ημέρα.

Γιατρός χωρίς ειδικότητα στις Σέρρες, συνταγογράφησε σε έναν μήνα 2.700 συνταγές, αξίας 120.000 ευρώ και παθολόγος στο Αγρίνιο 2.800 συνταγές, αξίας 115.000 ευρώ.

Γιατρός συνταγογραφούσε κατά 93% σκευάσματα συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρείας, τα οποία αντιστοιχούσαν στο 1% του συνολικού τζίρου της ειδικότητάς του.

Παθολόγος στην Αττική, συνταγογραφούσε 2.000 συνταγές τον μήνα, με μέση αξία συνταγής κατά 40% πάνω από τον μέσο όρο και συνολικό "τζίρο" πάνω από 100.000 ευρώ.

Το 84% της συνταγογράφησης παθολόγου στην Αττική εκτελέστηκε από ένα φαρμακείο, με την αξία των συγκεκριμένων συνταγών να αποτελούν το 95% του συνολικού τζίρου του φαρμακείου.

Το 89% συνταγών γιατρού στην Αττική εκτελούνταν στο ίδιο φαρμακείο, στο οποίο συμμετείχε συγγενικό του πρόσωπο, ενώ παρόμοιες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί στις Σέρρες και τα Ιωάννινα.

Σε ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ, χορηγήθηκαν σε έναν μήνα 15 συνταγές, με 785 κουτιά φαρμάκων, συνολικής δαπάνης 8.500 ευρώ, ενώ σε άλλον δόθηκαν εννέα συνταγές με 400 κουτιά.

Σπίλωση

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας σχολίασε ότι οι αναφορές αυτές εντάσσονται στην τακτική της σπίλωσης των εργαζομένων, κάθε φορά που ξεσπούν κινητοποιήσεις και κοινωνικές εντάσεις:

'Ενώ, λοιπόν, η κυβέρνηση παραπαίει, το δημόσιο χρέος εκτινάσσεται στο εξωφρενικό ύψος των 321 δισ. ευρώ και ένα νέο μνημόνιο βρίσκεται επί θύραις, τα πρωτοπαλίκαρα της τρόικας, με απερίγραπτο μίσος διαλύουν όλο τον παραγωγικό ιστό της χώρας, ξεπουλούν τα δημόσια αγαθά και τσαλαπατούν απροκάλυπτα την αξιοπρέπεια των ανθρώπων.

Χρέος μας να αποβάλλουμε κάθε ίχνος φόβου, κάθε αναστολή. Να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη, τη συλλογική μας δύναμη και ν΄ αντιληφθούμε πως είμαστε πολλοί, έχουμε δίκιο και θα νικήσουμε.

Το θέμα είναι πως πρέπει να νικήσουμε γρήγορα, πριν καταστρέψουν τα πάντα στο διάβα τους'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας