Σε νέα επιβάρυνση της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, προχωρεί η κυβέρνηση.

Με εισήγηση της τεχνικής επιτροπής φαρμάκου, ο ασφαλισμένος θα πληρώνει από την τσέπη του τη διαφορά μεταξύ πρωτοτύπου και γενοσήμου φαρμάκου, στην περίπτωση που δεν επιθυμεί το γενόσημο.

Όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), καταργείται με υπουργική απόφαση αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ του 50% της διαφοράς της λιανικής τιμής ενός φαρμάκου και της τιμής αναφοράς, εάν ο ασφαλισμένος επιλέξει αντί του γενοσήμου να προμηθευτεί το πρωτότυπο.

Εάν, δηλαδή, ο ασφαλισμένος πάρει ακριβότερο φάρμακο, παρότι υπάρχει φθηνότερο γενόσημο στη θεραπευτική κατηγορία του, τότε θα πρέπει ο ίδιος να πληρώσει τη διαφορά και όχι όπως ίσχυε μέχρι τώρα να πληρώνει αυτός τα μισά και το άλλο μισό της διαφοράς, ο ΕΟΠΥΥ.

 Κατάργηση

Αποφασίστηκε, επίσης, να καταργηθεί η έκπτωση (rebate) από το φαρμακείο για κάθε κουτί γενοσήμου που θα διαθέτει ο φαρμακοποιός.

Για όποιο φαρμακείο επιτευχθεί ο στόχος της διάθεσης των γενοσήμων στο 60%, θα καταργείται για το συγκεκριμένο φαρμακείο όλο το rebate όλων των φαρμάκων για τον συγκεκριμένο μήνα. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο