Του Δημήτρη Καραγιώργου

Δεν υπάρχει οργανική θέση πνευμονολόγου σε μεγάλα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.

Παρά την τεράστια επίπτωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) στον ελληνικό πληθυσμό, η νόσος υποδιαγιγνώσκεται.

Οι πάσχοντες στην Ελλάδα αγγίζουν τους 700.000, με τους μισούς να μην το γνωρίζουν!

Τα παραπάνω ανέφερε την Τρίτη το προεδρείο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας (Ε.Πν.Ελ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της ΧΑΠ (20 Νοεμβρίου).

Οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι ακόμα και σήμερα οι δομές Υγείας (Κέντρα Υγείας, νομαρχιακά νοσοκομεία) ή οι κοινωνικές δομές (ΚΑΠΗ, χώροι εργασίας), δεν στελεχώνονται από πνευμονολόγους.

Χωρίς πνευμονολόγο είναι τα νοσοκομεία της Αθήνας 'Ιπποκράτειο', 'Αλεξάνδρα', 'Αρεταίειο', 'Αγία Όλγα', 'Τζάνειο', ΚΑΤ και 'Ασκληπιείο' Βούλας.

Αδιάγνωστοι

Σε ορισμένες περιοχές της χώρας δεν υπάρχουν ούτε ελεύθεροι επαγγελματίες πνευμονολόγοι, με αποτέλεσμα να μένουν αδιάγνωστοι χιλιάδες πάσχοντες.

Η ΧΑΠ αποτελεί μία από τις χρόνιες ασθένειες από την οποία προσβάλλονται και νοσούν εκατομμύρια άνθρωποι (περίπου το 15% - 20% των καπνιστών νοσούν ή θα νοσήσουν).

Εκτιμάται ότι πάσχουν από την νόσο περίπου μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη, άνδρες και γυναίκες.

Το παράδοξο είναι ότι παρά την μεγάλη συχνότητά της, αλλά και τους υψηλούς δείκτες θνησιμότητας, η ΧΑΠ είναι μία νόσος εν πολλοίς άγνωστη όχι μόνο στο ευρύ κοινό αλλά και στην ομάδα υψηλού κινδύνου που είναι οι καπνιστές.

Είναι άγνωστη ακόμη και σε επαγγελματίες Yγείας, οι οποίοι δεν ασχολούνται με νοσήματα του αναπνευστικού (ιατροί άλλων ειδικοτήτων, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές).

Συμπτώματα

Τα συμπτώματά της είναι βήχας, πτύελα, δύσκολη αναπνοή στο ανέβασμα σκάλας ή στον ανήφορο.

Χαρακτηρίζονται από ύπουλη εμφάνιση και σταδιακή συν τω χρόνω επιδείνωση. Το πρόβλημα με τα συμπτώματα είναι ότι έχουν τόσο ύπουλη εμφάνιση, έτσι ώστε οι πάσχοντες για κάποια χρόνια τα θεωρούν, λανθασμένα, σαν μία φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος (τσιγαρόβηχας) και της παρόδου της ηλικίας.

Σε ένα άνθρωπο που έχει εκτεθεί ενεργητικά ή παθητικά στο κάπνισμα και έχει κάποιο ή όλα από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, η διάγνωση της ΧΑΠ τεκμηριώνεται με την εξέταση αναπνοής που λέγεται σπιρομέτρηση, την οποία μπορούν να εκτελέσουν και να ερμηνεύσουν όλοι ανεξαιρέτως οι πνευμονολόγοι, είτε στο νοσοκομείο είτε στα ιατρεία τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;