Του Δημήτρη Καραγιώργου

Η σημερινή απολογία του Χάρη Τομπούλογλου θα έπρεπε να αποτελέσει μία χρυσή ευκαιρία να απολογηθεί το ίδιο το κομματικό κράτος.

Οι διορισμοί διοικητών και προέδρων (συχνά) με μοναδικό κριτήριο την κομματική τους προϋπηρεσία, έχει οδηγήσει τον κρατικό μηχανισμό στα βράχια.

Η αποτυχία είναι διαχρονική, όπως είναι και οι ευθύνες των κομμάτων που διαχειρίζονται τις τύχες του τόπου.

Ο υπουργός Υγείας διαρρηγνύει τα ιμάτιά του, ότι η επιλογή Τομπούλογλου για τη θέση του προέδρου του νοσοκομείου 'Αγλαΐα Κυριακού' δεν ήταν της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αλλά του ομώνυμου ιδρύματος.

Αξιώνει, μάλιστα, να έχει άμεσο λόγο το υπουργείο και η επιλογή του προέδρου να μην αποτελεί προνόμιο του ιδρύματος, όπως ισχύει σήμερα.

Ευθύνες

Ας εξετάσουμε πόσο άμοιροι ευθυνών είναι οι κυβερνώντες για την επιλογή Τομπούλογλου:

Ο πρόεδρος του νοσοκομείου, ο οποίος συνελήφθη με προσημειωμένα χαρτονομίσματα αξίας 25.000 ευρώ, είναι στέλεχος της ΝΔ.

Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και υποψήφιος δήμαρχος Νέας Χαλκηδόνας.

Το 2012, διορίστηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών ισόβιο μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου, έπειτα από πρόταση της Διεύθυνσης του Εθνικού Συμβουλίου Κληροδοτημάτων, το οποίο ελέγχεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Η εκλογή του στη θέση του προέδρου έγινε ομόφωνα και από τα εννέα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου, το οποίο απαρτίζεται από τους εξής:

Τον κ. Τομπούλογλου, τον αντιπρόεδρο (επίσης ισόβιο μέλος), τον διοικητή και την υποδιοικήτρια του όμορου 'Αγία Σοφία' (διορισμένοι από την κυβέρνηση), επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Εθνικής Τράπεζας, εκπρόσωπο των γιατρών και των εργαζομένων.

Προκύπτει, δηλαδή, σαφώς ότι η πλειοψηφία του συμβουλίου ελέγχεται από την κυβέρνηση.

Το πόσο ελεγχόμενο από το κράτος είναι το συμβούλιο, προκύπτει και από το ότι ο Χάρης Τομπούλογλου είχε διοριστεί αντιπρόεδρος και μέλος του ίδιου νοσοκομείου σε περιόδους διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ (1989 - 1993 και 2005 - 2008).

Κληροδότημα

Το νοσοκομείο 'Αγλαΐα Κυριακού" δημιουργήθηκε χάρη σε μία Ελληνίδα με τρυφερά αισθήματα για τα άπορα παιδιά. Την Αγλαΐα Παναγιώτου Κυριακού, κόρη του λόγιου Σπύρου Αντωνιάδη.

Τον Αύγουστο του 1933, πέθανε, αφήνοντας με τη διαθήκη της το ποσό των πέντε εκατομμυρίων δραχμών για την ανέγερση του νοσοκομείου, το οποίο αρχικά είχε ονομαστεί κλινική απόρων παίδων.

Πρόβλεψε, επίσης, άλλα δέκα εκατομμύρια δραχμές για τη συντήρηση και τη λειτουργία της κλινικής.

Το κόστος κατασκευής ξεπερνούσε το κληροδοτημένο ποσό και ο τότε υπουργός Υγιεινής ενέκρινε τη χορήγηση επιπλέον ποσού 1,5 εκατομμυρίου δραχμών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το έργο ανέγερσης του νοσοκομείου ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1938 και η αρχική του δυναμικότητα ήταν 20 κρεβάτια.

Σε λίγους μήνες, διπλασιάστηκε και σήμερα λειτουργεί με δυναμικότητα 400 κρεβατιών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα