Διαδοχικές συναντήσεις με τα προεδρεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), έχει την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Κουρουμπλής θα δεχθεί στη 1 το μεσημέρι το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ. Ο πρόεδρός της Δημήτρης Βαρνάβας (φωτό μέσο) αναμένεται να θέσει στον υπουργό τις επείγουσες ανάγκες στελέχωσης του ΕΣΥ.

Με βάση τα στοιχεία της ΟΕΝΓΕ, τα νοσοκομεία βρίσκονται στα πρόθυρα της διάλυσης, εξαιτίας των ελλείψεων σε βασικές ιατρικές ειδικότητες και νοσηλευτικό προσωπικό.

Επιτακτική χαρακτηρίζεται η κάλυψη των κενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας, προκειμένου να λειτουργήσουν 200 κρεβάτια, τα οποία παραμένουν σήμερα κλειστά.

Η ΟΕΝΓΕ κάνει λόγο για τουλάχιστον 6.500 κενές θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ, καθώς τα τελευταία χρόνια υπήρξε κύμα φυγής, χωρίς να υπάρξει μέριμνα για κάλυψη των κενών θέσεων.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” υπάρχουν 200 κενές θέσεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.

Ο συνολικός αριθμός των αποχωρήσεων από το ΕΣΥ στο σύνολο του υγειονομικού προσωπικού, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 20.000 άτομα την τελευταία τετραετία!

ΠΕΔΥ

Προβληματική χαρακτηρίζεται και η κατάσταση στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), το οποίο έχει περάσει στην αρμοδιότητα του ΕΣΥ.

Τα πρώην πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, τα οποία δέχονται πλέον το σύνολο των πολιτών, λειτουργούν με τη μισή δυναμικότητα με την οποία λειτουργούσαν όταν δέχονταν μόνον τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, από τις 5.000 θέσεις που είχαν ως δομές του ΕΟΠΥΥ, έμειναν καλυμμένες οι 2.300, καθώς 2.700 γιατροί αποχώρησαν όταν άλλαξε το καθεστώς λειτουργίας.

ΠΙΣ

Στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής, ο κ. Κουρουμπλής θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΙΣ Μιχάλη Βλασταράκο (φωτό δεξιά).

Ο κ. Βλασταράκος θα ζητήσει από τον υπουργό Υγείας ανάταξη της ανθρωπιστικής κρίσης η οποία σοβεί στην χώρα μας, ενίσχυση και αναβάθμιση της δημοσίας πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και ενίσχυση του ΕΣΥ σε προσωπικό και υποδομές.

Θα ζητήσει, επίσης, αύξηση των δημοσίων δαπανών Υγείας, αποκατάσταση της βιωσιμότητας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και εξόφληση των χρωστούμενων του Οργανισμού προς τους ιατρούς.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες