Τρεις Σύλλογοι ασθενών και πέντε φαρμακευτικές εταιρείες, έλαβαν τα διεθνούς φήμης φαρμακευτικά βραβεία “Prix Galien” 2015.

Σε μία λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τιμήθηκε μία σειρά από διακεκριμένους επιστήμονες, αλλά και φορείς που ξεχώρισαν για το επιστημονικό τους έργο.

Οι σύλλογοι ασθενών που βραβεύτηκαν ήταν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών, ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» και ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ».

Στη διαδικασία αξιολόγησης για το βραβείο αυτό συμμετείχαν 41 σύλλογοι ασθενών από όλη την Ελλάδα.

Οι νικητές του βραβείου, πέραν του μεταλλίου των Prix Galien, μοιράστηκαν και το ποσό των 10.000 ευρώ ως δωρεά από τη διοργάνωση των βραβείων υπέρ της λειτουργίας του συλλόγου τους.

Το Patient Initiative Award έχει ως στόχο να ενδυναμώσει την αναγνωρισιμότητα των συλλόγων ασθενών, αλλά και να τους παρακινήσει ώστε να αυξήσουν τις δραστηριότητες τους, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή πρόσβαση των ασθενών τόσο στην ενημέρωση όσο και στις παροχές υγείας.

Προσωπικότητα

Συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν η απονομή του Ανθρωπιστικού Βραβείου «Pro Bono Humanum», το οποίο έχει ως στόχο να αναδείξει μια σπουδαία προσωπικότητα που έχει συνεισφέρει σημαντικά στο χώρο της υγείας στη χώρα μας.

Το συγκεκριμένο βραβείο απονεμήθηκε φέτος στον δρ. Αυξέντιο Καλαγκό, διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης, για το σπουδαίο ανθρωπιστικό του έργο.

Ο κορυφαίος Έλληνας καρδιοχειρουργός, είναι ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Καρδιές για όλους» (Coeurs pour tous) και έχει χειρουργήσει δωρεάν 13.000 άπορα παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Έρευνα

Ακολούθησε η απονομή του βραβείου Galien Scientific Research Award, το οποίο επιβραβεύει έναν Έλληνα ερευνητή ή μια ερευνητική ομάδα για το σπουδαίο ερευνητικό τους έργο, που οδήγησε σε σημαντικά οφέλη για τους συνανθρώπους μας.

Απονεμήθηκε στον ακαδημαϊκό δρ. Γεώργιο Κόλλια, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνητή βιολόγο του Ερευνητικού Κέντρου «Αλέξανδρος Φλέμινγκ».

Τιμηθηκε η αποφασιστική σε διεθνές επίπεδο συμβολή του στη σύλληψη και προώθηση της εφαρμογής βιολογικών αντι-TNF θεραπειών για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και για σειρά μελετών που ανέδειξαν μοριακούς και κυτταρικούς μηχανισμούς παθογένειας και νέους θεραπευτικούς στόχους σε διαγονιδιακά πρότυπα χρόνιων φλεγμονωδών και αυτοάνοσων νόσων όπως οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

  • Βραβείο για το καλύτερο φαρμακευτικό προϊόν έλαβαν για το Sofosbuvir, η φαρμακευτική εταιρεία Gilead και το Vismodegib, η φαρμακευτική εταιρεία Roche Hellas.
  • Καλύτερο Βιοτεχνολογικό Προϊόν αναδείχτηκε το Denosumab, της φαρμακευτικής εταιρείας Amgen Hellas.
  • Καλύτερο Ορφανό Φάρμακο για σπάνια πάθηση βγήκε το Macitentan, της φαρμακευτικής εταιρείας Actelion Pharmaceuticals Hellas.
  • Καλύτερη Ιατρική Συσκευή ή Διαγνωστικό Εργαλείο ή Μηχάνημα ή Βιοδείκτης ή Ιατροτεχνολογικό Προϊόν αναδείχτηκε το MIYABI – Combined Suite for Angio-CT or Angio-MR Integrate Diagnostic Imaging της φαρμακευτικής εταιρείας Siemens.

Θεσμός

Η πρόεδρος των Prix Galien Greece, Τζένη Περγιαλιώτου, ευχαρίστησε τους χορηγούς και αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του θεσμού στη χώρα μας και ιδιαίτερα την περίοδο που βιώνουμε.

Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε τη σημασία την οποία έχουν τέτοιες λαμπρές διεθνείς εκδηλώσεις για τη χώρα μας και υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι είναι ανάγκη να αναπτυχθεί ο τομέας έρευνας στη χώρα μας, ο οποίος βρίσκεται σε «χαμηλή πτήση».

Σημείωσε πως η χώρα βρίσκεται σε βαθύτατη κρίση και διερωτώμενος αν υπάρχει ίαση, δήλωσε πως υπάρχει γιατί πιστεύει στο DNA του ελληνικού λαού, χωρίς αυτό να είναι σωβινιστικό.

Πρόσθεσε πως τρία ελληνικά ερευνητικά κέντρα είναι από τα καλύτερα στον κόσμο, ενώ η χώρα διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία στις δικές της παραγωγικές μονάδες.

Προανήγγηλε μάλιστα ένα σύγχρονο λειτουργικό και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση τέτοιων προσπαθειών, ενώ υποσχέθηκε την έναρξη διαλόγου ώστε να διεκδικήσει η χώρα μας κάθε τι που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη, την προστιθέμενη αξία, την παραγωγή ή συμπαραγωγή.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους