Τη στήριξη των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να καταστήσει εκ νέου λειτουργικό το σύστημα Υγείας, υποσχέθηκε ομάδα Γερμανών βουλευτών και εμπειρογνωμόνων.

Πρόκειται για αντιπροσωπεία της Επιτροπής Υγείας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας,η οποία είχε συνάντηση την Τρίτη με την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, τον υπουργό και αναπληρωτή υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Στην ομάδα μετέχουν βουλευτές των χριστιανοδημοκρατών, των σοσιαλιστών, του κόμματος της αριστεράς και των πρασίνων, ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα και τρεις εμπειρογνώμονες του γερμανικού υπουργείου Υγείας.

Θέμα της συζήτησης ήταν “η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις της λιτότητας στο δημόσιο σύστημα Υγείας”.

Ο κ. Κουρουμπλής ευχαρίστησε τους βουλευτές για το ενδιαφέρον τους να ενημερωθούν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό σύστημα Υγείας, ως αποτέλεσμα της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής.

Παραδέχθηκε ότι μερίδιο της ευθύνης, κυρίως όσον αφορά παθογένειες όπως η εγχώρια σπατάλη, η διαφθορά και η φοροδιαφυγή, ανήκει στην ελληνική πλευρά.

Τόνισε και τις ευθύνες της Ευρώπης, η οποία ωφελήθηκε πολλαπλώς και επί μακρόν από πολιτικές που συνέτειναν στη διόγκωση του ελληνικού χρέους.

Εξοπλισμοί

Αναφέρθηκε στη σταθερή απροθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγγυηθεί τα ελληνικά εθνικά σύνορα, που ανάγκασε την Ελλάδα να ξοδεύει υπέρογκα ποσά για εξοπλισμούς. Δεν παρέλειψε να σημειώσει δε, ότι μεγάλο μέρος αυτών καταβλήθηκε σε ευρωπαϊκές βιομηχανίες αμυντικών συστημάτων.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι είναι χρέος όλων μας να προστατεύσουμε το ευρωπαϊκό όραμα και να αποτρέψουμε την αναβίωση των εθνικισμών στη γηραιά ήπειρο.

Το πρόγραμμα, ωστόσο, που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, όχι μόνο απέτυχε καταφανώς, αλλά προκάλεσε μια κοινωνική καταστροφή, που είχε ως πρώτο θύμα την Υγεία. Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Η συνάντηση αυτή, για να είναι χρήσιμη και ουσιαστική, πρέπει πάνω απ’ όλα να αποτελέσει μια κατάθεση ειλικρίνειας.

Τιμώ τους εκπροσώπους της δημοκρατικής Γερμανίας και επιζητώ ουσιαστικό διάλογο. Υπάρχει πεδίο συνεργασίας στο χώρο της υγείας αλλά στη βάση ότι είμαστε ισότιμοι εταίροι - το εννοώ αυτό.

Είμαστε ένας περήφανος λαός που έχει υποφέρει πολύ και δεν ανεχόμαστε την υποκρισία. Δεν επιθυμούμε να είμαστε σε διαμάχη με τη Γερμανία, όμως προϋπόθεση είναι να έχουμε ειλικρινή και ισότιμη σχέση”.

Συνδρομή

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Ζήτησε τη γερμανική συνδρομή και εμπειρία σε τέσσερις τομείς:

Την εξέλιξη και διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων στην Υγεία για τον έλεγχο του κόστους και τον περιορισμό της απάτης.

Την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για τα Φάρμακα, που μεταξύ άλλων θα είναι σε θέση να αξιολογεί την επιπρόσθετη θεραπευτική αξία των καινοτόμων φαρμάκων σε σχέση με την τιμή τους.

Στο αίτημα που πρόκειται να κατατεθεί στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για τη μετεκπαίδευση επαγγελματιών της Υγείας (πλην ιατρών) μέσω δωδεκάμηνων κατ’ εξαίρεση συμβάσεων με κονδύλια ΕΣΠΑ.

Στον έλεγχο της φορολόγησης των πολυεθνικών του φαρμάκου.

Λάθος

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι οι “μεταρρυθμίσεις” των μνημονιακών κυβερνήσεων έγιναν με λάθος τρόπο και με λάθος στόχο.

Το αποτέλεσμα – είπε – ήταν να οδηγηθούμε στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας, στην υγειονομική φτώχεια, στην αποδιοργάνωση του ΕΣΥ και τελικά στην ανθρωπιστική κρίση. Επεσήμανε ότι προτεραιότητες είναι η κοινωνική ανακούφιση, η διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, η επιβίωση των δημόσιων δομών και η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έκανε λεπτομερή αναφορά στους επιδεινούμενους δείκτες υγείας, στην υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση του συστήματος.

Τόνισε ότι στο πεδίο της τεχνικής βοήθειας η Ελλάδα έχει στην παρούσα συγκυρία και σε αντίθεση με ό,τι γινόταν μέχρι σήμερα, περισσότερη ανάγκη από στήριξη σε στοχευμένες δράσεις με πρακτικό και άμεσο αποτέλεσμα, παρά από εκθέσεις και μελέτες με ακαδημαϊκό και θεωρητικό χαρακτήρα.

Η γερμανική αντιπροσωπεία διά της προέδρου της ευχαρίστησε για την ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση και την ανταλλαγή πληροφοριών, επικρότησε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει στήριξη.

Τόνισε τέλος ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας κατανοούν τη δύσκολη τρέχουσα κατάσταση και συμπάσχουν με τον ελληνικό λαό.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα