Παράταση, αλλά όχι αλλαγή δεδομένων φέρνουν οι εκλογές στη διαδικασία έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Με βάση το τρίτο μνημόνιο, το υπουργείο Υγείας πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης, αφαιρώντας τις προστατευτικές εξαιρέσεις για γενόσημα και φάρμακα εκτός προστασίας πατέντας (off – patent), τα οποία είχαν λάβει τιμή πριν το 2012.

Στο μνημόνιο αναφέρεται ρητά πως όλα ανεξαιρέτως τα γενόσημα και τα “off – patent” πρέπει να υποστούν μείωση τιμής στο 50% και 32,5% αντίστοιχα της τιμής που είχαν τα εν λόγω σκευάσματα όταν βρίσκονταν σε καθεστώς προστασίας πατέντας.

Προβλέπεται, επίσης, ότι η συνταγογράφηση θα γίνεται για όλα τα σκευάσματα με τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία του κάθε προϊόντος, όπως είχε αποφασίσει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (φωτό δεξιά).

Οι δύο παραπάνω εξαιρέσεις είχαν ως στόχο να στηρίξουν την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, προκειμένου να μην καταβαραθρωθούν οι τιμές των ελληνικών γενοσήμων και να διευκολυνθεί η συνταγογράφηση επώνυμων αντιγράφων φαρμάκων, τα οποία παρασκευάζονται στη χώρα μας.

Τις στηρίζουν – για διαφορετικούς λόγους – η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία (και όχι μόνον) και οι γιατροί.

Αποτελούν, ωστόσο, “κόκκινο πανί” για τους “θεσμούς”, ενώ υπάρχουν και φωνές από το εσωτερικό της χώρας ότι η συνταγογράφηση με την εμπορική ονομασία οδηγεί σε αύξηση της χορήγησης πιο ακριβών φαρμάκων.

Απόφαση

Σύμφωνα με συνεργάτες του, λίγο πριν την αποχώρησή του από το υπουργείο Υγείας ο κ. Κουρουμπλής είχε υπογράψει την Υπουργική Απόφαση για αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων.

Δεν πρόλαβε, όμως, να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, λόγω της προκήρυξης των εκλογών και τον διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Την ¨καυτή πατάτα” έχει παραλάβει ο υπηρεσιακός υπουργός Αθανάσιος Δημόπουλος (φωτό αριστερά), ο οποίος αναμένεται να υπογράψει μία παραλλαγή της απόφασης Κουρουμπλή.

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, εξάλλου, ο κ. Δημόπουλος είχε αναφέρει ότι στόχος του είναι να “τρέξει” τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και να εφαρμόσει όσα ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή.

Το έργο της διαμόρφωσης της νέας απόφασης έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος (φωτό μέσο).

Δελτίο

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, η προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας είναι να υπογραφεί πριν τις εκλογές η Υπουργική Απόφαση για την τιμολόγηση, ώστε να υπάρξει περιθώριο για έκδοση νέου δελτίου τιμών έως το τέλος Οκτωβρίου, όπως προβλέπεται.

Το νέο δελτίο με την ανατιμολόγηση των φαρμάκων θα εκδοθεί – εκτός απροόπτου – από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

Η ίδια κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει και για το εάν θα προχωρήσει σε περαιτέρω “άνοιγμα” του επαγγέλματος του φαρμακοποιού και με ποιόν τρόπο.

Το “πακέτο” αυτό των αποφάσεων στη φαρμακευτική αγορά έχει μεγάλο πολιτικό και ενδεχομένως οικονομικό κόστος και αναμένεται με ενδιαφέρον από όλους τους κλάδους...

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας