Με την εφαρμογή μια νέας και πρωτοποριακής καρδιοχειρουργικής επέμβασης (κατά David), αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα υγείας ενός 18χρονου ασθενή που γεννήθηκε με συγγενή ανωμαλία στην αορτική βαλβίδα της καρδιάς (δίπτυχη αορτική βαλβίδα).

Ενώ το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν του δημιουργούσε ιδιαίτερη παθολογία, ανέπτυξε ανεύρυσμα αορτικής ρίζας και ανιούσας αορτής. Τα τελευταία δύο χρόνια, το ανεύρυσμα μεγάλωνε γρήγορα και είχε ξεπεράσει τα πέντε εκατοστά.

Ο κίνδυνος του ανευρύσματος έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να σπάσει (ρήξη) ή να σκιστεί (διαχωρισμός), καταστάσεις εν δυνάμει θανατηφόρες. Άρα ο ασθενής έπρεπε να χειρουργηθεί για να αφαιρεθεί το ανεύρυσμα.

Με τις κλασικές τεχνικές για τον τύπο και τη θέση του ανευρύσματος, θα έπρεπε να γίνει μια επέμβαση που θα αντιμετώπιζε το ανεύρυσμα αλλά θα έπρεπε ταυτόχρονα ο χειρουργός να αντικαταστήσει και την αορτική βαλβίδα του ασθενούς με μια προσθετική μεταλλική. Με τη χρήση της πρωτοποριακής επέμβασης κατά David, έγινε αφαίρεση το ανευρύσματος και αντικατάσταση με μόσχευμα και επανεμφύτευση της διγλώχινος αορτικής βαλβίδας του ασθενούς, που διατηρήθηκε και επιδιορθώθηκε, μέσα στο μόσχευμα.

Με τη μέθοδο αυτή έχουμε δύο βασικά πλεονεκτήματα: αντιμετώπιση του κυρίως προβλήματος του νέου ασθενή που ήταν το ανεύρυσμα και διατήρηση της δικής του βαλβίδας, αποφεύγοντας όλες τις πιθανές επιπλοκές που συνδέονται με τη χρήση μεταλλικών βαλβίδων και παρέχοντας τη δυνατότητα για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης
Ο γιατρός Αδριανός Γολέμης θα είναι ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης [βίντεο]
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου