Με έκτακτη εισαγωγή θα καλυφθούν οι ελλείψεις του παιδιατρικού εμβολίου κατά της ηπατίτιδας Α Havrix 720 elisa units/dose, BT x 1 PF. SYR x 0,5 ml (1 dose).

Για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία ενημερώνει τις υπηρεσίες της ότι το εμβόλιο θα εξαιρείται από τις διαδικασίες έγκρισης που εξετάζονται από τις Επιτροπές Φαρμάκων Εξωτερικού και Υψηλού Κόστους του Οργανισμού.

Θα συνταγογραφείται ηλεκτρονικά και η χορήγησή του θα γίνεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Το εν λόγω εμβόλιο περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και στη θετική λίστα φαρμάκων.

Χορηγείται με απλή ιατρική συνταγή, αλλά βρίσκεται σε έλλειψη από τον περασμένο Απρίλιο.

Για την αντιμετώπιση της έλλειψης και με την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), η εταιρεία που το διακινεί ενημέρωσε ότι έλαβε άδεια έκτακτης εισαγωγής 25.000 συσκευασιών του εμβολίου.

Οι ποσότητες αυτές θα διατεθούν στην ίδια τιμή, με μόνη διαφορά στη συσκευασία του: Η νέα μορφή θα είναι σε φιαλίδιο, αντί της προγεμισμένης σύριγγας που περιλαμβάνεται στην τρέχουσα θετική λίστα φαρμάκων.

Αλλαγές

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε τροποποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, προκειμένου να καλύψει τις ελλείψεις διαφόρων εμβολίων στην αγορά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έλλειψη εμβολίων αποτελεί πανευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο οφείλεται στις αυξημένες ανάγκες των χωρών.

Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμάται ότι η αποκατάσταση της αγοράς απαιτεί χρόνο αρκετών μηνών.

Οι ειδικοί του ΕΟΦ επισημαίνουν ότι συχνά παρουσιάζονται ελλείψεις σε φαρμακευτικά προϊόντα, οι οποίες ενδέχεται να οφείλονται σε προβλήματα παραγωγής ή ποιότητας, απρόβλεπτη αύξηση της ζήτησης και άλλους παράγοντες που δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]