Εξωπραγματικό χαρακτηρίζεται από τη αγορά το ποσό με το οποίο ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τις ιδιωτικές κλινικές για κάθε ημέρα νοσηλείας σε κρεβάτι μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Ο Οργανισμός εμφανίζεται διατεθειμένος να καταβάλλει 124 ευρώ ημερησίως, όταν το πραγματικό κόστος σε δημόσιο νοσοκομείο είναι κατά 15 φορές υψηλότερο!

Η διαφωνία στην αποζημίωση απειλεί να τινάξει στον αέρα μία συμφωνία, η οποία συνήφθη στις 12 Ιανουαρίου μεταξύ ΕΟΠΥΥ και Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ).

Προβλέπει τη διάθεση 40 κρεβατιών σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που εμφανίζει σήμερα ο δημόσιος τομέας (πάνω από 180 κρεβάτια κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού).

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει δεσμευτεί να επανεξετάσει - έως τα τέλη Μαρτίου – το θέμα του νοσηλίου, το οποίο αποτελεί πλέον σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών.

Προβληματισμός

Στην πρόσφατη γενική τους συνέλευση, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας τους.

Το πρόβλημα είναι η συνεχιζόμενης μη τακτικής ανά μήνα πληρωμής τους από τον ΕΟΠΥΥ και τα “ληστρικά”, όπως χαρακτηρίζουν μέτρα, όπως ο αυτόματος μηχανισμός επιστροφής υπερβάσεων από τον προϋπολογισμός (clawback) και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ (rebate).

Οι εκπρόσωποι των κλινικών αποδίδουν αποκλειστικά στον ΕΟΠΥΥ τη συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας.

Πρόβλημα

Για το θέμα των κρεβατιών ΜΕΘ, σημειώνουν πως ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του προέδρου του Οργανισμού, κατανοώντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Το κόστος – τονίζουν – μίας κλίνης ΜΕΘ είναι πολύ υψηλό και άμεσα πληρωτέο στους προμηθευτές τους. Την ίδια ώρα, ο ΕΟΠΥΥ σε πραγματικές με 124 ευρώ ημερηρίως!

Το ποσό αυτό χαρακτηρίζεται ως “παντελώς εξωπραγματικό”, καθώς δεν καλύπτει, ούτε κατ’ ελάχιστο, το λειτουργικό κόστος. Ενδεικτικά επισημαίνουν ότι το κόστος ενός κρεβατιού εντατικής σε δημόσιο νοσοκομείο ξεπερνά τα 2.000 ευρώ την ημέρα.

Λειτουργία

Το προεδρείο της Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών εκτιμά ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία των κρεβατιών ΜΕΘ, σε μία εποχή με αυξημένες ανάγκες, λόγω του ιού της γρίπης.

Ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να προχωρήσουν σε ανακοστολόγηση του νοσηλίου ΜΕΘ στα 1.000 ευρώ, δηλαδή στο 50% του κόστους του δημοσίου νοσοκομείου, χωρίς rebate, clawback και ΦΠΑ.

Η κατανόηση – αναφέρουν οι εκπρόσωποι των κλινικών – που επιδεικνύει ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και η πολιτική ηγεσία πρέπει άμεσα να μετεξελιχθεί σε έργο, δίνοντας την δυνατότητα άμεσης ένταξης στο σύστημας 370 ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ και 300 κλινών Εντατικής Θεραπείας Νεογνών.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης