Σε απόγνωση βρίσκονται ασθενείς και γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων.

Τα τμήματα επειγόντων περιστατικών δέχονται καθημερινά χιλιάδες με συμπτώματα γρίπης, με το 12% των συνολικών επισκέψεων στο γιατρό να αφορούν ασθενείς με “γριπώδη συνδρομή”.

Πολλοί από αυτούς εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές και χρειάζονται νοσηλεία στην εντατική.

Τα κρεβάτια, όμως, δεν επαρκούν, καθώς πάνω από 180 είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ σε ναυάγιο οδηγείται η συμφωνία του ΕΟΠΥΥ με τον ιδιωτικό τομέα για διάθεση 40 θέσεων εντατικής νοσηλείας.

Ως αποτέλεσμα των ελλείψεων, πολλοί από τους ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους νοσοκομείων.

Οι ειδικοί θεωρούν πως ασθενής ο οποίος νοσηλεύεται διασωληνωμένος εκτός εντατικής, έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να χάσει τη ζωή του.

Τουλάχιστον δύο από αυτούς έχουν χάσει το τελευταίο διάστημα τη ζωή τους στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, όπου νοσηλεύονταν με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ).

Για ανάγκη να βρεθεί επείγουσα λύση κάνει λόγο το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Ζωές

Με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, επισημαίνει ότι οι ελλείψεις σε κρεβάτια μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, αναφέρει χαρακτηριστικά:

Τη Δευτέρα, στη «λίστα αναμονής» του ΕΚΑΒ Αθήνας υπήρχαν 75 βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, εκ των οποίων 32 λόγω βαριάς λοίμωξης του αναπνευστικού.

Την Τρίτη, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 73, εκ των οποίων διακινήθηκαν με την υπερπροσπάθεια ιατρών των ΜΕΘ και των ιατρών του ΕΚΑΒ οι 7 και παραμένουν στην αναμονή οι 66.

Επεμβάσεις

Οι ελλείψεις κρεβατιών ΜΕΘ προκαλούν και αναβολές σε προγραμματισμένες σοβαρές επεμβάσεις.

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, υπάρχει πρόβλημα με επεμβάσεις γενικής χειρουργικής, θωρακοχειρουργικής και νευροχειρουργικής, οι οποίες αναβάλλονται, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία και αυτών των ασθενών.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]