Περαιτέρω συσπείρωση δυνάμεων τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αναμένουν παράγοντες για την αγορά του φαρμάκου. ΄Οπως ισχυρίζονται, αφενός η σταδιακή μείωση των τιμών και αφετέρου η μερική ή η ολική αποεπένδυση που φημολογείται ότι ετοιμάζουν πολυεθνικές εντείνουν την κινητικότητα στον κλάδο, με αποτέλεσμα να ετοιμάζονται να βγουν εκτός τερέν και άλλοι παίκτες.

Αν και είναι πάνω από 150 εταιρείες αυτές που απασχολούνται στον κλάδο του φαρμάκου –ως βιομηχανίες ή μεταποιητές- ουσιαστικά ο χώρος ελέγχεται από μόλις 50 επιχειρήσεις, Οι οποίες, όπως εμφανίζεται στον παρακάτω πίνακα- διακινούν το 85,17% των σκευασμάτων που διατίθενται στην εσωτερική αγορά, ενώ από πλευράς τζίρου πραγματοποιούν το 88% των συνολικών πωλήσεων του κλάδου.

Σύμφωνα με στοιχεία που το Ιatronet έχει στη διάθεσή του, πέρυσι ο συνολικός τζίρος της αγοράς -το ενδεκάμηνο- διαμορφώθηκε στο 1.086.648.202 ευρώ, οριακά μειωμένος κατά 0,24% από το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Με βάση το προαναφερθέν –περυσινό- τζίρο, το σύνολο των διακινηθέντων τεμαχίων διαμορφώθηκε στα 151.155.001 τεμάχια, ελαφρά μειωμένος κατά 0,54% από την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Leader στην αγορά ανακηρύχθηκε και πέρυσι η πολυεθνική Νovartis ο τζίρος της οποίας το ενδεκάμηνο πέρυσι ξεπέρασε τα 98,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας οριακή μείωση έναντι του 2014. Πρωτιά, που όμως χάνει από πλευράς πωληθέντων τεμαχίων. Σε αυτή την περίπτωση πρωταγωνιστεί η πολυεθνική Pfizer, η οποία το συγκεκριμένο διάστημα πούλησε 12.413.351 σκευάσματα - έναντι 10.135.368 που πούλησε η Νovartis- ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Sanofi με σύνολο πωληθέντων τεμαχίων πάνω από 12.155.518. Βεβαίως τόσο η Pfizer όσο και η Sanofi κατέγραψαν απώλειες στο σύνολο των διακινηθέντων τεμαχίων.
Σημαντική παρουσία, ωστόσο, ανάμεσα στους πρωταγωνιστές έχουν κατακτήσει και ελληνικές εταιρείες, όπως καταγράφεται στον πίνακα, όπου στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται κατά σειρά η Vianex και η Εlpen, ο τζίρος των οποίων αντίστοιχα διαμορφώθηκε πέρυσι σε 66,9 εκατ. ευρώ και 62,6 εκατ. ευρώ (11μηνο 2015). Παρουσία που επεκτείνεται από τη συμμετοχή της Unifarma, Lavipharm, Demo κ.λπ

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το βασικό συμπέρασμα του εν λόγω πίνακα δεν είναι η κατάταξη των leader αλλά το γεγονός ότι πλέον είναι πολλές εταιρείες (φαρμακοβιομηχανίες) που καταγράφουν απώλειες, είτε σε επίπεδο τεμαχίων είτε σε επίπεδο πωλήσεων.

Συγκεκριμένα – με βάση τον πίνακα- 20 εταιρείες κατέγραψαν μειώσεις στα τεμάχια που πούλησαν, ενώ την ίδια στιγμή μείωση πωλήσεων εμφάνισαν 25 εταιρείες. Δεδομένα που αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω με τις νέες μειώσεις τιμών που έρχονται, προκαλώντας αλλαγή σκηνικού τόσο στη χονδρική –όπου αναμένονται συγχωνεύσεις αλλά και λουκέτα φαρμακαποθηκών- όσο και στη λιανική. Bασικότερη αλλαγή η συγκέντρωση δυνάμεων σε ακόμη λιγότερα επιχειρηματικά χέρια.
Φαρμακοποιός, μας επιβεβαίωσε ότι από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους περισσότερα από 350 φαρμακεία σε πανελλαδικό επίπεδο και έπονται άλλα τόσα.

Στο επίπεδο της λιανικής, αξίζει να αναφερθεί, σύμφωνα και με στοιχεία από τον ΕΟΦ, ότι ο τζίρος –φαρμακεία και φαρμακαποθήκες- το 2014 έκλεισε πτωτικά κατά 2% περίπου έναντι του 2013. Συγκεκριμένα το 2014, το σύνολο των λιανικών πωλήσεων διαμορφώθηκε στα 3, 87 δις. Ευρώ από 3,95 δις. Ευρώ το 2013. Ωστόσο, αν κανείς εξετάσει κάθε μήνα του 2014 χωριστά, εύκολα διαπιστώνει ότι σε κάποιες χρονικές στιγμές του σχετικού έτους οι απώλειες σε τζίρο άγγιξαν ακόμη και το 18%, όπως συνέβη με τον Ιανουάριο (18,3%) και τον Απρίλιο ( 17,78%).
Στον αντίποδα βρέθηκαν μήνες με σημαντική αύξηση τζίρου, όπως ο Φεβρουάριος (17,90%) και ο Δεκέμβριος (11,21%).

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα