Πολλά βήματα προς τα πίσω κάνει η ανθρωπότητα, επιτρέποντας το δράμα των προσφύγων (και) στα ελληνικά σύνορα.

Το κρούσμα ηπατίτιδας Α σε ένα εννιάχρονο κορίτσι στην Ειδομένη και του 8χρονου αγοριού στον ΟΛΠ, δείχνουν τις συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς των προσφύγων.

Η ηπατίτιδα Α έχει σχεδόν εκριζωθεί από την Ελλάδα, με τη βελτίωση του κοινωνικού και οικονομικού επιπέδου του πληθυσμού, των συνθηκών ύδρευσης και αποχέτευσης .

Τα νέα περιστατικά που καταγράφονται, αφορούν πλέον ταξιδιώτες σε αναπτυσσόμενες χώρες ή άτομα που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην Ειδομένη, είναι η περιγραφή της ηπατίτιδας Α από τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Ο ιός – εξηγούν – μεταδίδεται με την κατανάλωση τροφής ή νερού που έχουν έρθει σε επαφή, κατά κάποιο τρόπο, με κόπρανα ατόμου που πάσχει από ηπατίτιδα Α.

Αυτό εξηγεί τον όρο “κοπρανο - στοματική” οδός μετάδοσης της ηπατίτιδας Α και το γιατί η νόσος εμφανίζεται πιο συχνά σε περιοχές χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, με ανεπαρκές δίκτυο ύδρευσης - αποχέτευσης και σε ομάδες ατόμων με πτωχή ατομική υγιεινή.

Επαφή

Μεταδίδεται, επίσης, με στενή επαφή με άτομο που έχει ηπατίτιδα Α ή με σεξουαλική (στοματο - πρωκτική) επαφή.

Η ηπατίτιδα Α είναι καλοήθης νόσος, αυτοπεριοριζόμενη σε μερικές εβδομάδες και ποτέ δεν οδηγεί σε χρόνια ηπατίτιδα.

Εκδηλώνεται σε 15 - 50 ημέρες μετά την επαφή του ατόμου με τον ιό της ηπατίτιδας Α (περίοδος επώασης).

Ιός

Η μεταδοτικότητα ελαττώνεται σημαντικά με την εκδήλωση του ικτέρου, αφού δεν αποβάλλεται πλέον ο ιός στα κόπρανα.

Στα παιδιά, ιδίως σε αυτά κάτω των 6 ετών, η νόσος περνά συνήθως υποκλινικά, χωρίς συμπτώματα, σε αντίθεση με τους ενηλίκους που εμφανίζουν νόσο (ίκτερο) σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό (70%).

Η συνήθης κοινωνική επαφή στα πλαίσια της εργασίας ή στο σχολείο, δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α.

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]