Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν το τελευταίο διάστημα ανά την επικράτεια μονάδες αιμοκάθαρσης, προκαλώντας εντύπωση και προβληματισμό στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου Υγείας αλλά και στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται πολλά χρόνια στο συγκεκριμένο χώρο.

Ιδίως, όταν ο προϋπολογισμός για τις αιμοκαθάρσεις, μας ανέφερε παράγοντας από τον χώρο της υγείας, παραμένει σταθερός τα τελευταία χρόνια, δηλαδή στα 110 εκατ. ευρώ, αν και πρόσφατα κυκλοφόρησε έντονα η φημολογία ότι υπάρχει περίπτωση να μειωθεί μελλοντικά, ακολουθώντας το γενικότερα πνεύμα των περικοπών προς πάσα κατεύθυνση.

Παρόλα αυτά, με τον ήδη υπάρχοντα προϋπολογισμό η απλή αιμοκάθαρση πληρώνεται με 105 ευρώ (ανέρχεται στα 130 ευρώ αν συμπεριληφθεί και το κόστος φίλτρου και βελόνες), ενώ η σύνθετη, που απαιτεί αιμο-διήθηση, πληρώνεται με 155 ευρώ (ανεβαίνει στα 180 ευρώ εάν συμπεριληφθούν τα προαναφερόμενα κόστη).

Το θέμα είναι ότι για την υπάρχουσα σύμβαση, αν και λήγει του χρόνου (τον Ιούνιο) κλήθηκαν οι εκπρόσωποι του κλάδου σε συνάντηση με τους αρμοδίους του ΕΟΠΥΥ. Συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε μόλις χθες και, όπως μάθαμε, η όλη κουβέντα περιστράφηκε –από την πλευρά του κρατικού φορέα- σε θέματα ποιότητας παρεχομένων υπηρεσιών και πιστοποίησης αυτών.

Συνομιλώντας με επιχειρηματίες που συμμετείχαν στη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον ΕΟΠΥΥ, μας ανέφεραν ότι το πρόβλημα είναι ότι ενώ υπάρχει αθρόα μετακίνηση ασθενών από το Δημόσιο προς τον ιδιωτικό τομέα- οι αιμοκαθάρσεις καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τα ασφαλιστικά ταμεία- δεν υπάρχει αντιστοίχιση των κονδυλίων του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ ανάμεσα στο ΕΣΥ και στους ιδιώτες. Σημειώνεται ότι σήμερα οι αιμοκαθαρόμενοι ανέρχονται στους 10.000 περίπου, εκ των οποίων οι 6.000 πηγαίνουν σε ιδιωτικές δομές και οι υπόλοιποι σε δημόσια νοσοκομεία.

Η τάση της μετακίνησης αναμένεται να είναι αυξητική υπέρ των ιδιωτικών δομών, καθώς όπως μας επεσήμαναν επιχειρηματίες, είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για τον ασθενή που θέλει να αποφύγει τη λίστα αναμονής. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ασθενείς προτιμούν τις ιδιωτικές μονάδες, γιατί διαθέτουν σύγχρονα μηχανήματα, πλήρως συντηρούμενα, παροχές επιπλέον με τις οποίες οι αιμοκαθαρόμενοι νιώθουν καλύτερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, δωρεάν θέσεις parking, σύγχρονες εγκαταστάσεις, πλούσια διατροφή και φίλτρα ευρωπαϊκών εταιριών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν