Δεν θα περνούν στο εξής από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ αιτήσεις ασφαλισμένων για κάλυψη της εξέτασης PET/CT, στην οποία έχουν υποβληθεί χωρίς να έχουν λάβει προηγούμενη έγκριση.

Αυτό αναφέρεται σε εγκύκλιο του αντιπροέδρου του Οργανισμού Παναγιώτη Γεωργακόπουλου (φωτό), στην οποία περιγράφεται η προβλεπόμενη διαδικασία κάλυψης του κόστους.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο, υπάρχουν περιπτώσεις ασφαλισμένων, οι οποίοι προβαίνουν στην διενέργεια της εξέτασης, χωρίς την εγκριτική απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Οι ασφαλισμένοι αυτοί καταβάλλουν ιδιωτικά την συνολική δαπάνη (αξία εξέτασης και ραδιοφαρμάκου), η οποία μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.000 ευρώ και κατόπιν αιτούνται την απόδοση της δαπάνης, καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά και την εγκριτική απόφαση του ΚΕΣΥ.

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, ο ΕΟΠΥΥ απέδιδε τις σχετικές δαπάνες στους ασφαλισμένους, ύστερα από εγκριτικές αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού.

Με την εγκύκλιό του, ο κ. Γεωργακόπουλος ενημερώνει τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ ότι δεν θα εισάγονται πλέον οι περιπτώσεις αυτές στο διοικητικό συμβούλιο, προκειμένου να αποδίδεται η σχετική δαπάνη απευθείας στους ασφαλισμένους.

Από την 1η Αυγούστου, όλες οι περιπτώσεις ασφαλισμένων που διενεργούν την εξέταση PET-SCAN θα ακολουθούν την διαδικασία που ορίζεται στο 26688/5-6-2012 γενικό έγγραφο.

Σε αυτό αναφέρεται ότι πρέπει να έχει εκδοθεί ηλεκτρονικό παραπεμπτικό, εγκριτική απόφαση του ΚΕΣΥ ή έγκριση του ελεγκτή ιατρού όπου απαιτείται και διενέργεια αυτής σε δημόσιο νοσοκομείο ή συμβεβλημένο πάροχο).

Εξέταση

Η εξέταση αυτή διενεργείται σε συγκεκριμένα δημόσια νοσοκομεία χωρίς συμμετοχή του δικαιούχου, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και σε συμβεβλημένα ιδιωτικά θεραπευτήρια με συμμετοχή 15%.

Η πλήρης αγγλική ονομασία της είναι Positron Emission Tomography / Computed Tomography (PET/CT).

Μπορεί, ωστόσο, να αναφερθεί και ως ποζιτρονική τομογραφία, PET - CT, PET/CT ή απλά PET. Όλες αυτές οι ονομασίες σήμερα αντιστοιχούν πρακτικά στην ίδια εξέταση.

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί είναι καλό να έχουμε οικογενειακές παραδόσεις
Βαρηκοΐα - απώλεια ακοής: Τι την προκαλεί και σε ποιες περιπτώσεις είναι αναστρέψιμη
Ακουστικό τραύμα και θορυβογενής απώλεια ακοής - Πόσα ντεσιμπέλ είναι ασφαλή