Στην ομολογία ότι το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων έχει ξεπεράσει τα όριά του, προχώρησε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), ο Ανδρέας Ξανθός έγινε αποδέκτης σοβαρών παραπόνων.

Οι γιατροί υπογράμμισαν ότι οι κενές θέσεις δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των κλινικών σε πολλά νοσοκομεία της χώρας και πως οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης.

Ζήτησαν επίσπευση των κρίσεων για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τόνισαν ότι χρειάζονται νομική υποστήριξη εξαιτίας των επιθέσεων που δέχονται συχνά γιατροί και προσωπικό.

Ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι το ανθρώπινο δυναμικό στα νοσοκομεία είναι κουρασμένο, ταλαιπωρημένο και εξουθενωμένο,τόσο σε εργασιακό, όσο και σε μισθολογικό επίπεδο:

“Πρέπει να δοθεί το σήμα ότι σταμάτησε η περίοδος της συνειδητής εγκατάλειψης, απαξίωσης και αποδιοργάνωσης της δημόσιας περίθαλψης των προηγούμενων χρόνων”, είπε ο κ. Ξανθός.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, πρέπει να υπάρξει συστράτευση των πιο έντιμων, των πιο αξιόπιστων και των πιο έγκυρων επιστημονικά δυνάμεων που έχει το σύστημα Υγείας, ώστε σταδιακά να βελτιωθεί η καθημερινότητα και να διασφαλιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών στον κόσμο που τις έχει ανάγκη.

Επανέλαβε ότι αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για την Υγεία, ολοκληρώθηκαν παλαιότερες κρίσεις για προσλήψεις γιατρών, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν “παγώσει” και προκηρύχθηκαν νέες θέσεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Νομοσχέδια

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε την ΟΕΝΓΕ για τις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας.

Είπε ότι το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο για τις προμήθειες θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση και το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα προχωρήσει μέσα στο φθινόπωρο.

ΔΗΜ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα