Το πρώτο κρούσμα ηπατίτιδας Β καταγράφηκε σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το κρούσμα απομονώθηκε την εβδομάδα 22 έως 28 Αυγούστου.

Αφορά πρόσφυγα, ο οποίος εμφάνισε “ίκτερο με οξεία έναρξη” και η περαιτέρω διερεύνηση έδειξε ότι επρόκειτο για κρούσμα οξείας ηπατίτιδας Β.

Η ηπατίτιδα Β έχει σημαντική διαφορά με την ηπατίτιδα Α, η οποία απομονώνεται συχνά στον πληθυσμό των προσφύγων και των μεταναστών.

Δεν σχετίζεται με τις κακές συνθήκες υγιεινής, όπως η Α, καθώς πρόκειται για ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Ο ιός της ηπατίτιδας Β μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, παρεντερικά και από μητέρα στο παιδί κατά την κύηση ή τον τοκετό (κάθετη μετάδοση).

Αποτελεί σημαντικό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας παγκοσμίως, καθώς προσβάλλει μεγάλο μέρος του πληθυσμού και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σχετίζεται με σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα και απαιτεί ειδικές θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Επιπολασμός

Στη χώρα μας, ο επιπολασμός για τη χρόνια ηπατίτιδα Β υπολογίζεται σε 2,5% έως 3% του πληθυσμού και ποικίλλει ανά γεωγραφικό διαμέρισμα και πληθυσμό.

Οι κύριες επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία είναι η αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα των ασθενών από την ηπατική νόσο και η διασπορά των ιών αυτών στο κοινωνικό τους περιβάλλον.

Σημαντικό ποσοστό των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα Β καταλήγουν από επιπλοκές της χρόνιας λοίμωξης, όπως κίρρωση του ήπατος, ηπατοκυτταρικό καρκίνο, ηπατική ανεπάρκεια και θάνατο, εφόσον δεν τεθούν σε παρακολούθηση και δεν λάβουν ειδική αντιική αγωγή.

Κέντρα

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, την εβδομάδα από 22 έως 28 Αυγούστου, λειτούργησαν στην Ελλάδα 58 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Το εν λόγω διάστημα, δεν δηλώθηκε κανένα περιστατικό ελονοσίας (με θετικό ταχύ τεστ), υποψία διφθερίτιδας (αναπνευστικής ή δερματικής), εκδηλώσεις παράλυσης με οξεία έναρξη, μηνιγγίτιδα ή και εγκεφαλίτιδα, αιμορραγικές εκδηλώσεις με πυρετό, σήψη ή σοκ (σηπτικό, άγνωστης αιτιολογίας) και θάνατος άγνωστης αιτιολογίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι
Υπέρταση: Πτώσεις και κατάγματα μετά την έναρξη ή εντατικοποίηση της θεραπείας
Πώς να κάψω περισσότερες θερμίδες περπατώντας